Hlavní obsah

Úplné zatmění Slunce zhaslo polární den a přineslo na Antarktidu vzácnou tmu

Západní Antarktida se v sobotu během úplného zatmění Slunce ponořila do chvilkové tmy, jak ukazují záběry zprostředkované agenturou Reuters. Nejjižnější kontinent sice aktuálně od poloviny října do začátku dubna zažívá nepřetržité denní světlo, nicméně zatmění přineslo pár minut takřka totální tmy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úplné zatmění Slunce přineslo na Antarktidu vzácně tmuVideo: Felipe Trueba, Imagen de Chile, Reuters

 
Článek

Zatmění Slunce nastává, když se Měsíc pohybuje mezi Sluncem a Zemí a vrhá na Zemi stín, který v některých oblastech zcela nebo částečně blokuje sluneční světlo. Aby k úplnému zatmění došlo, musí být Slunce, Měsíc a Země v jedné přímce.

Jediné místo, kde bylo toto jediné letošní úplné zatmění vidět, byla právě Antarktida. A úkaz tam na chvilku přinesl „polární noc”, jejíž období tam jinak skončilo před zhruba dvěma měsíci.

Přichází jediné úplné zatmění Slunce v tomto roce. Úkaz si však užijí hlavně tučňáci

Věda a školy

Pouze ve své částečné fázi bylo dané zatmění Slunce pozorovatelné z jihu Afriky, Chile, Nového Zélandu a Austrálie.

Fotografická expedice v letadle

V této souvislosti je třeba připomenout, že se astronomickým snímkem dne amerického vesmírného úřadu NASA v neděli stala fotografie českého původu, a to od astrofotografa a pracovníka Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě Petra Horálka. Jeho snímek dostal název „Total Solar Eclipse Below the Bottom of the World“ („Úplné zatmění Slunce pod spodkem světa“).

Český astrofotograf ulovil pro NASA snímek dne: Jediné letošní úplné zatmění Slunce

Věda a školy

„Záběr ukazuje pohled na úplné zatmění Slunce pořízený z paluby letadla nad Jižním oceánem. Samotné zatmění leží nízko nad obzorem ve směru, kde už se nachází Antarktida,“ upřesnil Horálek.

Kvůli pořízení unikátní fotografie se zúčastnil speciálního letu chilských aerolinií ve spolupráci s astronomy z Mezinárodní astronomické unie (IAU).

Foto: Petr Horálek

Jediné úplné zatmění Slunce v roce 2021

Co se týká těchto nebeských úkazů, tak např. v dubnu 2023 dojde k tzv. hybridnímu zatmění Slunce, což znamená, že fyzicky bude po určité délce pasu úplné (a na začátku pasu prstencové). Takže fyzicky úplné bude, jen ne po celé délce pásu zatmění. Jako úplné bude vidět z cípu západní Austrálie, v Timoru a v Papui Nové Guineji.

„Regulérně úplné po celém pásu zatmění bude až rok poté, v dubnu 2024 v Mexiku a USA,“ doplnil pro Novinky Horálek.

V Česku se načekáme

Jak na svém webu připomíná Česká astronomická společnost (ČAS), střední Evropě se úplná zatmění téměř vyhýbají. Konkrétně Pražané mohli tento úkaz pozorovat naposledy 12. května 1706, další nás v Česku čeká až 7. října 2135, kdy pás totality bude probíhat 30 kilometrů severně od Prahy.

V Evropě bylo naposledy možné pozorovat úplné zatmění v roce 1990, ale jen v severních částech Finska, a v roce 1999, kdy pás totality proťal prakticky celou Evropu, nikoli však ČR.

Svět zažil nejdelší částečné zatmění Měsíce za 581 let

Věda a školy

Poměrně jedinečné období nastane ve Španělsku v letech 2026 až 2028. V srpnu 2026 tam nastane úplné zatmění Slunce ve večerních hodinách, o rok později ráno na jihu země a v lednu 2028 prstencové, které při západu Slunce spatří opět obyvatelé Španělska. První dvě budou viditelná i u nás, ale pouze ve své částečné fázi.

Reklama

Související články

Sluneční skvrny ohlásily geomagnetickou bouři

Ve Španělsku zaznamenali skvrny na Slunci, informovovala agentura Reuters. Podle odborníků to v tomto případě znamená, že se k Zemi blíží geomagnetická bouře....

Výběr článků

Načítám