Hlavní obsah

Svět zažil nejdelší částečné zatmění Měsíce za 581 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé amerického kontinentu zažili nejdelší pouze částečné zatmění Měsíce od roku 1440. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Jev trval tři hodiny a 28 minut a bylo možné ho vidět také z části Asie, Austrálie či Polynésie. Ze střední Evropy však nikoli. Další podobně dlouhé částečné zatmění Měsíce nastane až 8. února 2669.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Washington zažil nejdelší částečné zatmění Měsíce za staletíVideo: Reuters

 
Článek

Částečně zatmění „odstartovalo“ v pátek v 8:19 SEČ, kdy Měsíc začal vstupovat do stínu Země. Jev vyvrcholil v 10:03 SEČ, kdy bylo ve stínu ponořeno 97,8 procenta měsíčního úplňku. Měsíc se ze stínu vymanil v 11:47 SEČ.

Ve srovnání s rokem 1440 bylo letošní částečné zatmění o 23 sekund kratší.

Pražské hvězdárny vyšlou do kosmu unikátní výukovou družici, poslouží Muskova raketa

Věda a školy

Na videu výše můžeme vidět, jak si toto částečné zatmění, tzv. krvavý úplněk, mohli užít např. v hlavním městě USA Washingtonu. Níže se zase můžeme pokochat záběry z poloostrova Kamčatka na ruském Dálném východě. Obě videa zprostředkovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Abnormálně dlouhé částečné zatmění a krvavý Měsíc pozorované z Dálného východuVideo: Reuters

Téměř nikde v Evropě, natož v ČR

Popularizátor astronomie Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě už před aktuálním úkazem na webu Česko-Slovenské Astronomické tiskové agentury připomněl, že téměř žádná část jevu nebude vidět nikde v Evropě, maximálně částečně nizoučko nad severním obzorem ve Skandinávii a na Islandu, část z něho v Británii a Skotsku.

Rovněž podle něj není pravda, že jde o nejdelší zatmění Měsíce v tomto století, jak uváděly některé zdroje. Nejdéle trvala pouze jeho částečná fáze - toto zatmění navíc tedy jinou fázi nemělo, bylo bez oné úplné fáze, jen hluboké částečné.

Foto: Larry Koehn

Ilustrační průběh zatmění Měsíce 19. listopadu 2021

„Viditelné bylo zatmění 18./19. listopadu zkrátka jen tam, kde byl Měsíc nad obzorem v době úkazu - tedy tam, kde byla zrovna noc. U nás byl v době úkazu den, a jev tak byl už hluboko pod obzorem. V pátek si za jasného počasí lze z ČR vychutnat jen běžný úplněk,“ poznamenal astronom.

Další bolid tentokrát prozářil oblohu na Brněnsku, zachytila ho kamera v autě

Věda a školy

Další takto velmi dlouhé pouze částečné zatmění Měsíce sice nastane až za více než šest století, avšak na další podobně dlouhé zatmění Měsíce si lidé nebudou muset počkat zdaleka tak dlouho.

Zatmění z Česka následující roky

Příští zatmění Měsíce jako takové nastane už 16. května příštího roku a bude úplné. Z Česka uvidíme jeho částečnou fázi časně ráno při západu Měsíce. Celkově potrvá tři hodiny a 27 minut.

„Z toho hodinu a 25 minut bude úplné - to už bohužel u nás bude pod obzorem,“ doplnil Horálek pro Novinky.

O něco delší pak proběhne 8. listopadu 2022, bude dokonce delší než to nynější. To z listopadu příštího roku totiž potrvá tři hodiny a 40 minut, přičemž z toho úplné zatmění jednu hodinu a 25 minut. Z ČR ho ale pozorovat nepůjde.

Svět pozoroval zatmění Měsíce, „krvavý superúplněk“

Věda a školy

Nejbližší úplné zatmění Měsíce spatříme v Česku za necelé čtyři roky: 7. září 2025 v pozdních večerních hodinách. Celkový „kontakt“ Měsíce s plným zemským stínem bude dlouhý tři hodiny a 29 minut, z toho hodina a 22 minut úplné zatmění.

Foto: Petr Horálek/Stellarium

Úplné zatmění Měsíce 7. září 2025 - simulační snímek

Zatmění Měsíce obecně vzniká při jeho průchodu zemským stínem. V ten okamžik na Měsíc dopadá jen červená část spektra slunečního světla, protože vzdušné molekuly modrou barvu rozptýlí v atmosféře. Část měsíčního disku ponořená v zemském stínu tak zachytí naoranžovělou, cihlově červenou, rudou, nebo dokonce nahnědlou barvu.

FOTO: Zatmění Slunce obdivovali lidé po celém světě

Koktejl

Tmavost zbarvení ovlivňuje kromě polohy Měsíce také znečištění atmosféry, především po silných meteorických rojích a sopečných erupcích může být Měsíc velmi tmavý. Zatmění Měsíce lze sledovat, na rozdíl od stejnojmenného jevu u Slunce, bez ochrany zraku.

Reklama

Související články

Nastalo částečné zatmění Slunce

Pokud to počasí dovolilo, ve čtvrtek kolem poledne se lidé mohli kochat jediným z našeho území pozorovatelným zatměním Slunce v letošním roce. Měsíc vstupil do...

Sluneční skvrny ohlásily geomagnetickou bouři

Ve Španělsku zaznamenali skvrny na Slunci, informovovala agentura Reuters. Podle odborníků to v tomto případě znamená, že se k Zemi blíží geomagnetická bouře....

Výběr článků

Načítám