Hlavní obsah

Český astrofotograf ulovil pro NASA snímek dne: Jediné letošní úplné zatmění Slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Astronomickým snímkem dne amerického úřadu NASA se v neděli stala fotografie českého původu. O českém úspěchu v prestižním výběru snímku dne v neděli informoval pracovník Fyzikálního ústavu v Opavě Petr Horálek.

Foto: Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě, .

Jediné úplné zatmění Slunce v roce 2021

Článek

V sobotu došlo k jedinému úplnému letošnímu zatmění Slunce. Vidět však bylo pouze z Antarktidy. Proto snímek dostal název „Total Solar Eclipse Below the Bottom of the World“ (volně přeloženo „Úplné zatmění Slunce pod spodkem světa“).

Přichází jediné úplné zatmění Slunce v tomto roce. Úkaz si však užijí hlavně tučňáci

Věda a školy

Aby se podařilo zachytit tento neobvyklý jev, letadla musela letět pod mraky nad Jižním oceánem. „Jde o záběr českého původu, ukazuje pohled na úplné zatmění Slunce pořízený z paluby letadla nad Jižním oceánem. Samotné zatmění leží nízko nad obzorem ve směru, kde už se nachází Antarktida,“ upřesnil Horálek, který také připomněl, že jde již o pátou fotografii Fyzikálního ústavu, kterou si NASA vybrala jako Astronomický snímek dne.

NASA také v popisu fotky upozornila na malý bod kousek vpravo od tzv. koróny kolem Slunce, kterým není nic jiného než první planeta naší soustavy Merkur.

Svět zažil nejdelší částečné zatmění Měsíce za 581 let

Věda a školy

Horálek se kvůli pořízení unikátní fotografie zúčastnil speciálního letu chilských aerolinií ve spolupráci s astronomy z Mezinárodní astronomické unie (IAU). Jedním z účelů expedice bylo pořízení unikátního audiovizuálního materiálu pro dokumentární tvorbu studentů Multimediálních technik Fyzikálního ústavu v Opavě.

Další úplné zatmění Slunce nastane v dubnu 2023, o rok později bude další možnost vidět zatmělé Slunce ze Severní Ameriky.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám