Hlavní obsah

U zápisů do ZŠ bylo v dubnu 142 tisíc dětí, Ukrajinci půjdou později

– Praha

U zápisů do prvních tříd základních škol bylo v dubnu zřejmě kolem 142 tisíc dětí. Vyplývá to z odhadu ministerstva školství. K již zapsaným, které usednou do lavic ve školním roce 2022/2023, přibydou v červnu a červenci ještě váleční uprchlíci z Ukrajiny. Jejich počet ale MŠMT v tuto chvíli odhadovat nechce. Záležet podle něj bude na vývoji konfliktu na Ukrajině.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

První den zápisů dětí do prvních tříd v olomoucké Základní škole Mozartova, 1. dubna 2022 (ilustrační foto).

Článek

Běženci se budou moct v červnu a červenci zapisovat i pro zářijový nástup do školek. Pro Čechy začaly zápisy do mateřinek toto pondělí a potrvají do 16. května.

Studie: Při nástupu všech dětí uprchlíků by v pražských školkách chybělo 2300 míst

Věda a školy

Loni v září nastoupilo podle ministerstva do prvních tříd základních škol zhruba 108 tisíc dětí a do školek kolem 116 tisíc.

Letos už prezenčně

Zápisy do 1. tříd ZŠ se konají vždy v dubnu. Zatímco v uplynulých dvou letech do nich zasáhla epidemie covidu-19, takže se organizovaly distančně, letos mohly být opět tradičně prezenční. Podle zákona mohli rodiče doručit žádost o přijetí dítěte ovšem rovněž do datové schránky školy, e-mailem s elektronickým podpisem, poštou nebo osobním podáním ve škole.

Sociolog: V pražských základkách mohou od září chybět místa až pro 3000 dětí

Věda a školy

Do prvních tříd mají letos v září nastoupit děti narozené od 1. září 2015 do 31. srpna 2016. Vedle nich do lavic usedne zhruba 20 procent sedmiletých, kteří loni dostali odklad. Podle odhadu školského resortu k zápisům mohlo přijít asi 114 tisíc šestiletých a 27 tisíc sedmiletých či starších.

Ve výjimečných případech mohli rodiče zapsat i potomka, který do školy nastoupí v pěti letech. Takových případů by mohlo být podle ministerstva asi 1000.

Ve školkách nebude dost míst pro mladší děti, upozornily organizace. Nejde ale o nový problém

Věda a školy

Školy přijímají přednostně děti ze spádových oblastí. V případě, že pro ně kapacita zařízení nestačí, rozhoduje o přijetí losování.

Počty zapsaných v dubnu nezahrnují ukrajinské uprchlíky

Ministerstvo upozornilo, že počty zapsaných v dubnu nezahrnují ukrajinské uprchlíky. Pro ně se zápisy do prvních tříd i do školek uskuteční od 1. června do 15. července. Jejich počty bude MŠMT znát až poté.

„V tuto chvíli nelze odhadovat, záleží na různých okolnostech v rámci vývoje konfliktu na Ukrajině,“ uvedla mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) již dříve uvedl, že v Česku je asi 125 tisíc ukrajinských uprchlíků ve věku od tří do 18 let.

Ministerstvo školství připravuje integraci ukrajinských žáků

Věda a školy

Podle statistik úřadu navštěvovalo loni v září školky v ČR zhruba 360 tisíc dětí a základní školy 965 tisíc.

K 7. dubnu bylo podle ministerstva v mateřských školách 3310 ukrajinských uprchlíků a v základních 23 204. Školky měly ještě kolem 12 900 volných míst a základní školy přibližně 150 500. Situace v jednotlivých regionech se ale lišila. V případě potřeby by podle zjištění ministerstva mohlo od září ve školkách vzniknout dalších asi 9530 nových míst a v základních školách 35 257.

Ukrajinské děti se nemusejí hned hlásit do škol a školek, oznámilo MŠMT

Věda a školy

Ve třídě mateřské školy smí být podle vyhlášky nejvýše 24 dětí, ve třídě základní a střední školy 30 žáků a v přípravné třídě ZŠ pak 15. Při výjimce ze zákona se může nejvyšší povolený počet žáků ve třídě navýšit ještě o čtyři. Zvláštní zákon k řešení uprchlické krize školám umožňuje žádat o navýšení kapacity bez stanoviska hygieniků či stavebního úřadu.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám