Hlavní obsah

Stoletý zachránce želvího druhu se dočkal. Po 87 letech se vrátil domů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáct obřích želv, které žily po desetiletí v zajetí, bylo v pondělí 15. června vypuštěno do divočiny ekvádorského souostroví Galapágy poté, co byl jejich téměř vymřelý druh nakonec zachráněn. Významnou měrou k tomu přispěl i více než stoletý želví samec Diego, který se podle španělské agentury EFE na galapážský ostrov Española, tedy do svého přirozeného prostředí, vrátil po 87 letech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Více než stoletá želva Diego, která pomohla zachránit svůj druh, se spolu s dalšími jedinci vrátila domůVideo: Reuters

 
Článek

„Program na obnovu obřích želv je obrovským úspěchem a bude ukončen právě vysazením oněch 15 exemplářů na ostrově Española,“ konstatoval podle agentury Reuters před několika dny ředitel Národního parku Galapágy Danny Rueda.

Tento specifický poddruh želvy sloní s odborným názvem Chelonoidis hoodensis se dříve ocitl v kritickém stavu: podle stanice CNN zbývalo na Galapágách méně než 20 kusů – z toho tři samci včetně Diega.

Jednou z hlavních příčin mizení tohoto druhu byli piráti, kteří – nejen – želvy sloní lovili kvůli potravě pro svoji posádku.

Dron zachytil dechberoucí migraci želv. V moři jich plavalo na 60 tisíc

Koktejl

Diego se tak vrátil domů 87 let poté, co byl ze svého místa narození vzat do zajetí. Až do 70. let minulého století žil v zoo v americkém San Diegu, než byl dopraven zpět do Ekvádoru, aby se stal nedílnou součástí programu na záchranu živočišného druhu, který pod jménem The Giant Tortoise Restoration Initiative začal vznikat již v 60. letech minulého století.

S vydatným přispěním Diega, zodpovědného za zplození zhruba 800 potomků, nyní žije asi 2000 těchto jedinců.

Dlouhý karanténní proces

Na své původní stanoviště na ostrově Española měl být Diego podle dřívějších plánů převezen už v březnu. Doteď se nacházel ve speciálním centru na jiném ostrově Galapážského souostroví – Santa Cruz.

V lednu se tam s ním zahájil tzv. karanténní proces, aby se mohl úspěšně vrátit do divoké přírody a nezanesl tam třeba semena z nějakých rostlin, které nejsou pro Españolu typické. Ostrov je zároveň stanovištěm leguánů, lachtanů, hadů, ještěrek a všemožného mořského ptactva.

Stoletého želvího samce čeká zasloužený důchod. Diego pomohl zachránit svůj druh

Věda a školy

Sloní želvy včetně Diega byly pod bedlivým dohledem dopraveny lodí na ostrov Española poté, co strávily čas v karanténě. Následně zde byly umístěny více do vnitrozemí, kde je větší množství rostlin a kaktusů, kterými se mohou živit.

Chelonoidis hoodensis mohou žít až 200 let. Byly navíc jedním z druhů, které pomohly britskému přírodovědci Charlesi Darwinovi v 19. století formulovat jeho evoluční teorii.

Samotný Diego váží asi 80 kilogramů, je necelý metr dlouhý a při natažení nohou a dlouhého hubeného krku by mohl dosáhnout rozměrů až 1,5 metru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám