Hlavní obsah

V Jižní Americe objevili zkameněliny prehistorických želv velkých jako auto

Bogotá

V období před 13 až sedmi miliony let se ve vodách současné Jižní Ameriky pohybovala želva dosahující rozměrů osobního auta. Tvor, jehož fosilní pozůstatky našli vědci v Kolumbii a ve Venezuele, byl až čtyři metry dlouhý a vážil tunu a čtvrt, uvedla agentura Reuters. A nešlo o žádná neškodná zvířata.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihomaeričané objevili fosilii prehistorické sladkovodní želvy velké jako autoVideo: EDWIN CADENA, RODOLFO SANCHEZ, JAIME CHIRINOS, Reuters

 
Článek

První fosilie těchto obřích želv paleontologové objevili už v 70. letech minulého století, nový nález však podle vědců z univerzity Del Rosario v kolumbijské Bogotě dopomůže k lepšímu porozumění tomu, jak tito živočichové žili, napsal list The Guardian.

Když ještě neexistovala Amazonka

Zkameněliny odborníci nalezli v kolumbijské poušti Tatacoa a v okolí města Urumaco na severu Venezuely, které je významným paleontologickým nalezištěm.

Druh pojmenovaný Stupendemys geographicus zde obýval rozsáhlé mokřady, které zabíraly velkou část Kolumbie, Venezuely, Brazílie a Peru v době, kdy ještě neexistovaly řeky Amazonka či Orinoko.

Stoletého želvího samce čeká zasloužený důchod. Diego pomohl zachránit svůj druh

Věda a školy

Čtyři metry dlouhou a 1,25 tuny vážící želvu z hlediska velikosti předčí jen zástupci rodu Archelon, kteří měli téměř dvojnásobnou hmotnost a žili před 70 miliony lety.

„Stupendemys geographicus byly obrovské a těžké želvy. Pokud započítáme hlavu, krk, krunýř a končetiny, největší zástupci tohoto druhu se co do velikosti a délky vyrovnali automobilu,“ prohlásil vedoucí vědeckého týmu Edwin Cadena.

„Tyto želvy se stravovaly rozmanitě, jedly malá zvířata: ryby, kajmany, hady i měkkýše, stejně tak vegetaci, hlavně ovoce a semena," dodal paleontolog, podle kterého stavba těla želvy naznačuje, že žila převážně na dně velkých řek a jezer.

Samci byli vyzbrojeni špičatými výrůstky v krunýři

Velikost želvám pomáhala ubránit se dalším ohromným plazům, kteří v tehdejších mokřadech žili, včetně 11metrového kajmana rodu Purussaurus či 10metrového příbuzného dnešních gaviálů z rodu Gryposuchus. Jedna z želvích fosilií byla dokonce nalezena s pěticentimetrovým zubem zaraženým v krunýři.

Šrámy na krunýřích si však mohli při boji o samice nebo teritorium navzájem způsobit i želví samci. V přední části krunýře měli totiž dva velké špičaté výrůstky. A ty pravděpodobně používali při boji, domnívají se vědci.

Reklama

Související články

Farmář objevil neznámého předchůdce T. rexe

Dinosauří král Tyrannosaurus rex získal nového dávného příbuzného. Fragmenty zkamenělé lebky patřící dříve neznámému druhu pravěkého ještěra Thanatotheristes...

Výběr článků

Načítám