Hlavní obsah

Dron zachytil dechberoucí migraci želv. V moři jich plavalo na 60 tisíc

Novinky, nčs

Zhruba 64 tisíc karet obrovských bylo během loňského prosince zachyceno v oceánu poblíž ostrova Raine v Austrálii, který je součástí Velkého bariérového útesu. Výzkumníci, kteří k počítání zvířat použili také dron, nyní záběry ze „želvího sčítání” zveřejnili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dron pomáhá výzkumníkům spočítat želvy u ostrova RaineVideo: Reuters

 
Článek

Výzkumníci karety, které míří na břeh klást vejce, počítají pravidelně. Při dřívějších sčítáních používali jiné metody včetně označování karet bílou barvou. Při prosincovém sčítání použili také drony, což podle nich zpřesnilo výsledky. A hlavně odhalilo dechberoucí záběry až 64 tisíc zvířat.

„Používání dronu je jednoduché, bezpečné, přesné a data jsou známa rychleji. Navíc záběry můžeme archivovat,” uvedl Andrew Dunstan z australského Odboru pro vědu a přírodu (DES).

Nové výsledky odhalily, že v minulých letech výzkumníci počty karet zřejmě podceňovali – a to zhruba 1,7krát. „Na základě výsledků z dronů jsme upravili i minulá data. To, co kdysi trvalo vědcům dlouhou dobu, zvládne jeden člověk za hodinu,” pochvaluje si využití technologie Dunstan.

V Jižní Americe objevili zkameněliny prehistorických želv velkých jako auto

Věda a školy

Podle Anny Marsdenové, ředitelky Nadace Velkého bariérového útesu, pomáhá taková práce s obnovou chráněné oblasti. „Díky práci výzkumníků jsme zaznamenali nejvyšší počet želv od doby, kdy byla zahájena obnova ostrova Raine,” uvedla ředitelka. V budoucnu výzkumníci věří, že s analýzou videozáznamů pomůže umělá inteligence, která dokáže želvy počítat ještě přesněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám