Hlavní obsah

Ruská loď s problémy zakotvila u ISS. Dovezla jídlo, kyslík i těsnění, aby už neunikal vzduch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská vesmírná nákladní loď Progress MS-16 ve středu ráno po dvoudenní cestě zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Dovezla naléhavě potřebný kyslík, který ze stanice uniká netěsností. Přílet lodi bez posádky se neobešel bez komplikací, neboť selhalo automatické navádění při kotvení. Kosmonauti proto museli manévr provést ručně.

Foto: Profimedia.cz

Dokování Progressu u ISS

Článek

Teprve zhruba 20 minut po původně plánovaném zakotvení, tedy až v 7:27 SEČ, mluvčí ruské vesmírné agentury Roskosmos v živém přenosu oznámil: „Progress je nyní součástí ISS.” Konkrétně se loď připojila ke staničnímu dokovacímu modulu Pirs.

Nákladní loď přepravovala mimo jiné vybavení a materiál na utěsnění místa, kterým z ISS již měsíce uniká vzduch. Netěsnost v ruském modulu Zvezda by měl kosmonautům pomoci najít speciální mikroskop.

Kromě toho Progress MS-16 dovezl na palubu komplexu na oběžné dráze palivo, pitnou vodu, potraviny a oblečení.

K ISS vyrazila ruská nákladní loď

Věda a školy

Loď s 2,5 tuny nákladu v pondělí vynesla z kazašského kosmodromu Bajkonur do vesmíru nosná raketa Sojuz 2.1a.

Kyslík ubýval, tlak klesal

Na ISS, která spočívá ve výšce zhruba 400 kilometrů nad Zemí, momentálně pracují američtí astronauti z NASA Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walkerová a Kate Rubinsová, dále Japonec Soiči Noguči (JAXA) a ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov (Roskosmos).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nákladní loď Progress MS-16 odstartovala k ISS.Video: Reuters

Zmínění členové posádky, které velí Ryžikov, vzkazovali za Zemi, že zásoby kyslíku se kvůli netěsnosti tenčí rychleji, než se předpokládalo. Starosti dělal posádce také pokles tlaku v prostorách stanice.

Na ISS opět nefungoval ruský generátor kyslíku

Věda a školy

Bezpilotní koráb Progress, který zůstane ukotven v ruském segmentu orbitální laboratoře až do konce roku, přivezl rovněž laboratorní zařízení pro vědecké pokusy, jakož i lékařské a hygienické vybavení.

Podle údajů Roskosmosu by se pomocí dovezeného bioreaktoru měl přímo na stanici v budoucnu vyrábět kyslík s pomocí vodních rostlin a bakterií. Reaktor je údajně vhodný i pro výrobu potravin.

Astronauti úspěšně „venku” dokončili instalaci nových baterií Mezinárodní vesmírné stanice

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám