Hlavní obsah

K ISS vyrazila ruská nákladní loď

Ruská zásobovací loď Progress MS-16 odstartovala v pondělí 15. února z kazašského kosmodromu Bajkonur směrem k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Do kosmu ji vynesla raketa Sojuz 2.1a, která s ní odstartovala v 5:45 SEČ. U ISS má zakotvit ve středu, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nákladní loď Progress MS-16 odstartovala k ISSVideo: Reuters

 
Článek

Loď byla na oběžnou dráhu naší planety uvedena necelých devět minut po startu nosné rakety.

Vesmírný kamion přepravuje zásoby pro posádku, která je aktuálně na palubě ISS. Náklad tvoří voda, pohonné látky a kyslík, rovněž oblečení, jídlo, zdravotnické a hygienické pomůcky, obalový materiál, náhradní díly či různá zařízení pro experimenty.

Dvoudenní let

Po dvoudenní cestě se Progress ve středu připojí ke staničnímu dokovacímu modulu Pirs. Bezpilotní kosmické plavidlo zůstane ukotveno v tomto ruském segmentu orbitálního komplexu až do konce roku.

Na ISS opět nefungoval ruský generátor kyslíku

Věda a školy

„K modulu Pirs na ISS se Progress MS-16 připojí ve středu v 7:20 SEČ ± 3 minuty,” upřesnil na Twitteru popularizátor kosmonautiky a astronom Michal Václavík z České kosmické kanceláře, který působí i v Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Astronauti úspěšně „venku” dokončili instalaci nových baterií Mezinárodní vesmírné stanice

Věda a školy

V současné době na vesmírné stanici pracují američtí astronauti z NASA Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walkerová a Kate Rubinsová, dále Japonec Soiči Noguči (JAXA) a ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov (Roskosmos).

Soukromá vesmírná loď přivezla k ISS čtyři astronauty

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám