Hlavní obsah

Ředitelé pražských škol roušky raději nařídí sami

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha se na covidovém semaforu zabarvila do oranžova, což by pro školy ještě před pár dny znamenalo automatické nasazení roušek ve společných prostorách s výjimkou tříd. Ale protože situace podle hygieniků ještě není závažná, mohou si ředitelé pražských škol vybrat, zda roušky na chodbách nařídí. Ředitelé spíš zvažují, že roušky povinně zavedou.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zatím není oranžový poplach až tak silný. „V hlavním městě je riziko na spodní hraně oranžové barvy. Proto ještě nezavádíme nějaká radikálnější opatření, pouze doporučujeme nošení roušek ve školách,“ řekl novinářům.

Ředitel Masarykovy ZŠ v pražských Klánovicích Michal Černý, který zároveň stojí i v čele Asociace ředitelů ZŠ, byl novým přístupem zaskočen.

„V Česku jsme alibističtější“

„To je zásadní věc. V manuálu je jasně napsané, že oranžový okres znamená nosit roušky na chodbách. Teď mě překvapuje, že to někdo vymyslel jinak. Pokud má být Praha oranžová, tak se kloním k opatrnosti a roušky na chodbách nařídím,“ řekl Právu.

Rodiče s podmínkami nástupu do škol a průběhu školního roku seznámí v pondělí. A zřejmě nebude jediný, kdo jim sdělí, ať si děti vezmou roušky s sebou.

Některé školy kvůli koronaviru odkládají začátek školního roku

Věda a školy

Další pražský ředitel ZŠ Kunratice Vít Beran Právu sdělil: „Slováci chtějí po prázdninách trochu víc utáhnout otěže, což je podle mě lepší cesta. Pokud se ukáže, že je vše v pořádku, tak se může situace rozvolnit.“

V ČR jsme podle něj liberálnější, alibističtější, tak to úřady nechaly na tom nejnižším článku, což je ředitel školy. „Mým zájmem je zahájit školní rok pokud možno ve zdraví, a tak se budou na chodbách nosit roušky,“ dodal Beran.

Keramika ani atletika: školy kvůli kovidu ruší zájmové kroužky

Domácí

Ministr zdravotnictví ubezpečil, že školy by se měly otevřít všem dětem, jak bylo naplánováno, byť se už pár výjimek našlo. Nové povinnosti školám vzniknou až ve chvíli, kdy se opět zhorší epidemiologická situace.

Vojtěch zdůraznil, že hygienické stanice budou posuzovat situaci pro každou školu zvlášť a od toho se budou odvíjet i případná opatření. Záleží také na každé škole, kolik z doporučených opatření ve svých prostorách zavede.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám