Hlavní obsah

Počet učitelů a učitelek ve školách roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet učitelů a učitelek ve školách roste. Za posledních pět let se jejich počet navýšil asi o 15 procent, v září jich v ČR bylo 178 975. Nejvíce se zvedl počet vyučujících v základních školách – o asi pětinu na 88 800. V ZŠ pracuje i největší podíl pedagogů. Množství učitelů vzrostlo též v mateřských a středních školách. Naopak ve vyšších odborných školách jich ubylo, vyplývá to ze statistik ministerstva školství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak pro Novinky ministerstvo doplnilo, veškerá uvedená data jsou ze září 2021. Nic z níže popsaných statistik tedy nezohledňuje současnou situaci.

„Srovnání zahrnuje všechny učitele všech zřizovatelů a všech zdrojů financování a v číslech posledního roku jsou zahrnuty jak běžné, tak speciální školy,” upřesnili zástupci resortu.

Podle dat MŠMT zároveň učitelům v posledních letech narostly platy. Zatímco v roce 2017 brali v průměru měsíčně 31 632 korun hrubého, loni 47 590 Kč.

MŠMT: Plat učitelů vzrostl na 47 590 korun

Věda a školy

Počet vyučujících ve školkách, základních a středních školách se v posledních pěti letech zvýšil i v poměru k počtu žáků. Průměrné množství dětí, které připadají na jednoho učitele, se tím snížilo.

Zatímco ve školním roce 2016/2017 se např. v mateřinkách dalo k jednomu pedagogovi přiřadit v průměru 11,7 dítěte, podle posledních statistik ze začátku aktuálního školního roku 2021/2022 je to 10,1. V základních školách činil přepočet žáků na učitele před pěti roky 12,3, zato v současnosti (tj. loni v září) to je 10,9. Ve středních školách to bylo 9,5, loni na podzim ale 9,1.

Umístit dítě do školky bude pro Ukrajince těžší než do ZŠ, vyplývá ze statistik

Válka na Ukrajině

Ve školkách pracuje podle dat ministerstva 35 822 vyučujících, což je zhruba o 15,5 procenta víc než před pěti lety. V základních školách učí 88 759 lidí. Jejich množství se zvedlo o 20,9 procenta. Počet učitelů ve středních školách činí 48 923 a je o devět procent vyšší než ve školním roce 2016/2017.

Méně se množství vyučujících změnilo v konzervatořích a vyšších odborných školách. V konzervatořích stouplo o 3,5 procenta na 3786.

Školní inspekce pomůže s integrací uprchlíků. V dotčených školách žádné kontroly, slibuje

Věda a školy

Ve vyšších odborných školách je zaměstnaných učitelů ve srovnání s dřívějškem méně, a to o 7,5 procenta. Přednáší tam 3786 lidí. Úbytek vyučujících odpovídá přibližně poklesu množství studentů v těchto školách z přibližně 22 tisíc na současných 20 100.

Nejvyšší platy na VOŠ, nejnižší v MŠ

Učitelé ve vyšších odborných školách mají ve srovnání s dalšími pedagogy nejvyšší platy. Loni dostávali v průměru 51 398 korun. Naopak nejnižší platy pobírali loni podobně jako v předchozích letech učitelky v mateřských školách, a to průměrně 39 198 korun.

MŠMT: Školní psychologové by se mohli ze státních peněz platit od roku 2025

Věda a školy

Průměrná mzda v ČR stoupla v loňském roce podle údajů Českého statistického úřadu o 6,1 procenta na 37 839 korun měsíčně. Učitelé obecně si polepšili v průměru o osm procent na 47 590 korun. V základních školách vydělávali průměrně 49 975 korun a ve středních školách zhruba 51 018 Kč.

Den učitelů

V pondělí 28. března se navíc slaví Den učitelů, kterým si pedagogové každoročně připomínají narození Jana Ámose Komenského.

Nejoblíbenějším učitelem je matematikář Marek Valášek

Věda a školy

Při této příležitosti zaslal ministr školství Petr Gazdík do škol zdravici, ve které se více představil jako nový ministr, připomněl odkaz „učitele národů” a poděkoval učitelům za to, jak se dovedou vypořádat se složitým obdobím v posledních letech – pandemie covidu a nyní i žáci prchající před válkou na Ukrajině.

Řešit problémy, komunikovat, učit se. Do 21. dubna lze připomínkovat návrh nové koncepce vzdělání

Věda a školy

Zmínil rovněž návrh nového rámcového vzdělávacího programu (RVP), který mohou pedagogové připomínkovat zde. Veřejné připomínkování potrvá do 21. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám