Hlavní obsah

Nejoblíbenějším učitelem je matematikář Marek Valášek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anketu o nejoblíbenějšího kantora Zlatý Ámos pro školní rok 2021/22 vyhrál známý učitel matematiky Marek Valášek z Anglicko-českého gymnázia Amazon v Praze. Vedle nejvyššího ocenění získal i další neméně významné ceny. Zvítězil také v anketě Ámos sympaťák, do které se zapojilo na 2690 diváků programu ČT D, a získal i cenu ČT Edu.

Foto: Petr Horník, Právo

Vítěz ankety Zlatý Ámos Marek Valášek z pražského Anglo-českého gymnázia Amazon

Článek

„Králem učitelů a 29. Zlatým Ámosem se stává Marek Valášek,“ oznámil na závěr finálového klání v pražském hotelu Olšanka ředitel Zlatého Amose a školský ombudsman Ladislav Hrzal.

Valášek po slavnostní korunovaci bez žertování těžko hledal slova.

„Děkuji porotcům a všem, kdo mě podporovali, a hlavně mé fantastické a úžasné manželce a svým dětem. Ale taky dětem ze školy, z domova a všem. Fakt nevím co říct,“ zaznělo z trůnu.

Zlatého Ámose získal Tomáš Míka z Tábora

Věda a školy

Šest finalistů se svými svěřenci usilovali o body diváků, dětské i odborné poroty ve čtyřech disciplínách, během nichž se měli originálním způsobem představit, s žáky zvládnout pantomimické hádání řemesel, společnou scénku a během minuty naučit publikum něco z oboru, na co už děti nezapomenou.

Foto: Petr Horník, Právo

Finále ankety o nejlepšího učitele Zlatý Ámos. Na snímku vítěz ankety Marek Valášek z pražského Anglo-českého gymnázia Amazon.

Právě Valášek, který na YouTube už léta přibližuje problematiku matematiky, vysvětluje výsledky přijímačkových testů, ale zaujme i originálními triky, v poslední disciplíně zaujal svérázným návodem, jak zvládnout násobilku devíti.

A to tak, že předložil obecenstvu deset prstů: „Když máme například třikrát devět, tak schováme třetí prst. Prsty před ním jsou desítky, takže dvacet. Ty zbylé prsty jsou jednotky, tedy sedm. Dohromady 27.“

Řešit problémy, komunikovat, učit se. Do 21. dubna lze připomínkovat návrh nové koncepce vzdělání

Věda a školy

Korunu přijal od svého předchůdce Tomáše Pírka ze Základní školy U Krčského lesa v Praze 4, který loni soutěž absolvoval ještě v distančním režimu.

Matematikářům se dařilo

U dětské poroty nejvíce bodoval také učitel matematiky Josef Mach z Gymnázia Tachov, čímž si vysloužil Dětského Ámose.

Dálkového Ámose za nejoblíbenějšího učitele online obdržel rovněž matematikář, Tomáš Sajdl ze ZŠ a MŠ Josefa Gočára v Hradci Králové.

Foto: Petr Horník, Právo

Z finále ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos

Ministr školství Petr Gazdík (STAN), jenž se finále soutěže zúčastnil, vedle gratulací vítězům připojil i vzkaz všem učitelům, který písemně zveřejní ke Dni učitelů 28. března.

Umístit dítě do školky bude pro Ukrajince těžší než do ZŠ, vyplývá ze statistik

Válka na Ukrajině

„V dopise velmi děkuju za to, co učitelé zvládají a zvládli. V době koronaviru to bylo neuvěřitelné. Dnes čelíme další těžké situaci války a je to další velká výzva pro české učitele. Doufám, že nové spolužáky přijmete, protože jejich otcové brání tak trochu i nás,“ vzkázal dětem.

Foto: Petr Horník, Právo

Korunu Marku Valáškovi nasadil ministr školství Petr Gazdík.

Reklama

Výběr článků

Načítám