Hlavní obsah

Počet cizinců na vysokých školách loni vzrostl, přibylo i studentů celkově

Praha

Počet zahraničních studentů na českých vysokých školách navzdory epidemii covidu-19 v minulém roce vzrostl zhruba o osm procent. Důvodem je zřejmě i možnost zápisu a studia na dálku. Meziročně nejvíce, a to přibližně o pětinu, přibylo studentů z Ruska, Indie a Íránu. Zhruba o dvě pětiny ale ubylo krátkodobých studijních pobytů lidí ze zahraničí. Informovala o tom Radka Vavroušková z Domu zahraniční spolupráce (DZS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Symbol Univerzity Karlovy, budova pražského Karolina. Ilustrační foto.

Článek

Podíl cizinců z celkového počtu studentů vysokých škol v ČR se výrazně nezměnil. Podle statistik ministerstva školství činí necelých 17 procent.

Počet zahraničních studentů na českých vysokých školách ale jinak vzrostl podle dat ministerstva za loňský rok ze 46 351 na 50 121.

Do zahraničí vyjela na podzim s Erasmem polovina přihlášených

Věda a školy

Zároveň se poprvé od roku 2010 navýšilo i celkové množství posluchačů na veřejných, soukromých a státních vysokých školách v ČR, a to zřejmě i v důsledku tuzemského demografického vývoje. Počet studentů stoupl z 288 608 v roce 2019 na loňských 299 396.

Většina Rusů, Indů a Íránců studuje v češtině

Studujících z Ruska, Indie a Íránu přibylo zhruba o 20 procent. Rusů se loni ke studiu v Česku zapsalo 8025, Indů 1916 a Íránců 739. Většina z nich přitom studuje v češtině. Do studijních programů v cizím jazyce, kde se studium platí, se zapsalo šest procent Rusů a dvě pětiny Indů a Íránců.

Více než desetiprocentní růst nastal také u počtu studentů z Ukrajiny, Kazachstánu a Běloruska, kterých bylo loni 5429. I v jejich případě tvořili samoplátci jen několikaprocentní podíl, oproti loňsku jich ale rovněž přibylo.

Prvňáků je méně, na vysokých školách přibývají cizinci

Domácí

„Domníváme se, že k navýšení počtu zahraničních studentů přispěla i možnost distančního zápisu ke studiu a zahájení výuky online,“ uvedla mluvčí DZS Lucie Durcová.

„Díky tomu se mohli do studia zapojit i studenti, pro které byla v souvislosti s protiepidemickými opatřeními cesta do ČR komplikovaná,“ vysvětlila.

Méně krátkodobých studijních pobytů

Kvůli ztíženým možnostem cestování v důsledku protiepidemických opatření v různých státech se podle Durcové naopak snížil počet zahraničních studentů v krátkodobých studijních pobytech.

Z dat MŠMT plyne, že zatímco předloni přicestovalo do ČR na takový druh pobytu 15 813 studentů, loni to bylo 9740. Znamená to pokles o přibližně 38 procent.

Zájem o Erasmus trvá, výjezdy zrušila jen desetina studentů

Věda a školy

Podobný trend je patrný i u studentů vyjíždějících za studiem z České republiky do zahraničí. Počet studentů, kteří cestovali na krátkodobé studijní pobyty do ciziny, klesl z 10 429 v roce 2019 na loňských 6808, tedy o 35 procent.

Cizinců zapsaných ke standardnímu vysokoškolskému studiu v ČR přibývalo i v minulých letech. Mezi roky 2008 a 2019 jejich podíl vzrostl z osmi procent na přibližně 16 procent všech studujících. Celkový počet studentů ve stejné době vlivem demografického vývoje klesal, v posledních letech ale začaly z tuzemských středních škol vycházet opět silnější ročníky.

Trend úbytku studentů na vysokých školách se zastavuje

Věda a školy

Nejvíce posluchačů měly VŠ v roce 2010, kdy jich podle statistik ministerstva bylo 395 982. Jejich nejnižší počet činil předloni 288 608 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám