Hlavní obsah

Po 107 letech byl konečně nalezen vrak lodi Endurance polárníka Shackletona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loď polárního badatele irského původu Sira Ernesta Shackletona (1874-1922) jménem Endurance, dlouhou dobu zřejmě nejslavnější neobjevený vrak, byla nalezena 107 let poté, co se u pobřeží Antarktidy v rámci britské expedice potopila. Informovaly o tom listy The Independent či The Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Loď Ernesta Shackletona HMS Endurance nalezena 107 let po svém potopení v AntarktiděVideo: Reuters

 
Článek

Místo výskytu dřevěné lodi, která se potopila ve Weddellově moři poté, co uvázla v ledu v roce 1915, zůstávalo záhadou po celá desetiletí. Podle agentury Reuters byl vrak odhalen v hloubce 3008 metrů – zhruba šest kilometrů od pozice zaznamenané jejím kapitánem Frankem Worsleym.

Objevili ho tam odborníci, kteří po vraku pátrali od začátku února na výpravě vyslané z Jihoafrické republiky k Antarktidě. Shackletonova loď vyplula v roce 1914 z Anglie.

Endurance („Vytrvalost”) byla třístěžňová barkentina, postavená v roce 1912, se kterou roku 1914 do Antarktidy odplula Shackletonova expedice, aby se pokusila o překročení tohoto nejjižnějšího kontinentu. Dne 21. listopadu 1915 byla rozdrcena ledem ve Weddellově moři.

O objevu vraku nyní informoval ředitel pátrací expedice Mensun Bound. „Velmi nás dojalo, když se nám podařilo zjistit pozici Endurance a pořídit její snímky,“ přiznal.

Našli jsme vrak legendární lodi Jamese Cooka, tvrdí Australané

Věda a školy

Označil ji za „nejkrásnější dřevěný vrak, jaký kdy viděl“. Ke stavu Endurance pak poznamenal, že „je ve vzpřímené poloze, vyčnívá z pískového dna, je neporušená a úžasně zachovalá; na zádi je vidět nápis Endurance. „Je to milník polární historie,“ konstatoval Bound.

I podle historika Dana Snowa je loď neuvěřitelně zachovalá. „Na písčitém antarktickém dnu nejsou mikroorganismy ničící dřevo a voda tam má kvalitu destilované vody. Dokázali jsme pořídit velmi dobře zaostřené záběry,“ zmínil.

Foto: Profimedia.cz

Slavná loď Endurance, jejíž posádce se po ztroskotání podařilo vyváznout. V kroužku polárník Shackleton.

„Vzdáváme rovněž hold kapitánovi Frankovi Worsleymu, jehož detailní záznamy byly nedocenitelnou pomocí při lokalizování vraku,“ dodal mořský archeolog Bound.

Plavidlo má zůstat nedotčeno

Z lodi nebylo nic vyzvednuto a nikdo se ničeho nedotýkal. Vrak je podle Snowa chráněn tzv. Smlouvou o Antarktidě, která Antarktidu označuje za nadnárodní území určené pouze pro vědecké účely. Však také např. ČR má na Antarktidě polární stanici a v rámci smlouvy má poradní právo.

Mendelova polární stanice už v Antarktidě funguje 15 let

Věda a školy

Organizátorem výpravy nazvané Endurance22 je charitativní organizace Falklands Maritime Heritage Trust, tým vede John Shears, který byl v roce 2019 u předchozího neúspěšného pokusu vrak lokalizovat – navigace v této oblasti je totiž kvůli mořskému ledu velmi obtížná.

Foto: AFP PHOTO /BYLINE /FALKLANDS MARITIME HERITAGE TRUST, Profimedia.cz

Vpravo vedoucí aktuální výpravy Shears, vedle něj výzkumník Bound, v pozadí ledoborec Agulhas II (snímek z letošního února)

Na palubě ledoborce Agulhas II je 46 členů posádky a tým 64 expertů, mezi kterými jsou technici, polární vědci, meteorologové, archeologové a historici. Na cestu se vydali z Kapského Města, měsíc po 100. výročí Shackletonovy smrti. Zemřel 5. ledna roku 1922 a měl tehdy za sebou vedení tří britských expedic do Antarktidy.

„Loď se stala ikonou,” uvedl Shears už dříve podle zpravodajské stanice BBC. „Shackletonův impozantní příběh o přežití je známý napříč historií. A ze všech vraků, které ještě nebyly objeveny, je tenhle nejslavnější a také nejobtížněji lokalizovatelný. Pokud ho budeme moci identifikovat, prozkoumáme ho a pomocí laserů vytvoříme detailní 3D skeny.“

Chystá se nová výprava k Shackletonově vraku. Dosud se nenašel

Cestování

Shackleton vedl tři britské expedice do Antarktidy. Během té poslední plavidlo Endurance uvěznil mořský led na více než 10 měsíců, až ho nakonec rozdrtily kry a kleslo ke dnu. To, jak se poté Shackletonovi a jeho mužům podařilo na záchranných lodích a pěšky uniknout, se stalo legendou.

Místo potopení Endurance bylo známé, kapitán Worsley polohu zaznamenal pomocí měřicích přístrojů sextantu a teodolitu. Avšak dostat se do této části Weddellova moře – východně od Larsenova šelfového ledovce u Antarktického poloostrova – je extrémně náročné i pro moderní ledoborce.

Potápěči našli v Hořejším jezeře mimořádně zachovalý 130 let starý vrak lodi

Koktejl

Shearsovi a jeho kolegům se to povedlo v roce 2019 na výzkumné lodi Agulhas II. K předpokládanému místu vraku vyslali autonomní ponorné plavidlo. Po 20 hodinách však s posádkou ztratilo kontakt.

Reklama

Výběr článků

Načítám