Hlavní obsah

Potápěči našli v Hořejším jezeře mimořádně zachovalý 130 let starý vrak lodi

Odborníci v severoamerickém Hořejším jezeře objevili 52,5 metru dlouhý vrak škuneru Atlanta, který se potopil při silné bouři před více než 130 lety. Narazili na něj poté, co pomocí sonarové technologie a dálkově ovládaných ponorek prohledali tisíce kilometrů čtverečních jezerního dna.

Foto: Profimedia.cz

Hořejší jezero

Článek

Voda na dně Hořejšího jezera je ledově studená a vrak je díky tomu mimořádně dobře zachovalý - viditelná jsou dokonce i zlatá písmena se jménem lodi, informoval Detroit Free Press.

"Je opravdu zdobná a pořád krásná," řekl Bruce Lynn, výkonný ředitel Historické společnosti vraků ve Velkých jezerech. "Je vzácné najít vrak, který tak jednoznačně prozrazuje, co je zač. A jméno 'Atlanta' je opravdu velmi výrazné," dodal. Atlanta se potopila při bouři čtvrtého května 1891.

Vrak leží v hloubce 200 metrů pod hladinou Hořejšího jezera, asi 56 kilometrů od Deer Parku v okrese Luce na michiganském Horním poloostrově. V této hloubce, která je mimo dosah potápěčů i slunečního světla, si voda udržuje teplotu kolem nuly, při níž zůstávají lodní vraky dobře uchované.

Našli jsme vrak legendární lodi Jamese Cooka, tvrdí Australané

Věda a školy

Každý podobný nález lidem umožňuje udělat si lepší představu o tom, jaká bývala plavba po Velkých jezerech v dobách, kdy neexistovaly pobřežní stráže ani moderní technologie, které nyní pomáhají předpovídat počasí či navigovat lodě.

Podle mluvčího Historické společnosti Coreyho Adkinse na palubě Atlanty zahynulo pět lidí. "Jejich osudy si nezaslouží, aby je - jinak to říci nedokážu - spláchla voda," dodal.

Ve Velkých jezerech je více než 6000 lodních vraků, na kterých zahynulo 30 000 námořníků, uvádí společnost. Z nich asi 550 - většinou dosud neobjevených - je v Hořejším jezeře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám