Hlavní obsah

Ornitologická tragédie: kvůli suchu uhynula na východě Austrálie většina vodních ptáků

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devastující sucho vážně zasáhlo populaci vodních ptáků po celém východě Austrálie, podle vědců jejich počet klesl až o 90 procent. Letecké průzkumy odborníků z University of New South Wales (UNSW) v Sydney za posledních 37 let naznačují, že letošek přinesl více problémů než kdykoli předtím. Pohledy z příhodné ptačí perspektivy na kdysi úrodné mokřady nevypadají podle nich optimisticky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli suchu uhynulo na východě Austrálie 90 procent vodního ptactvaVideo: AP

 
Článek

Vědecký tým létá po stejné trase již 37 let a počítá ptáky na třetině kontinentu. Aktuální výzkum zahrnuje šest týdnů leteckých průzkumů napříč zemí.

„Je to smutné, mnoho řek je suchých. Vidíme mnohem větší poklesy počtu ptáků, než bych očekával, a to jsme zažili už i 70 procentní úbytek těchto opeřených živočichů,“ prohlásil podle agentury AP profesor Richard Kingsford z UNSW.

Australská řeka Darling je nejsušší od roku 1900

Věda a školy

Na mokřadech u města Moree v Novém Jižním Walesu, které dříve bývalo hlavním územím pro rozmnožování tamních volavek, kolpíků a ibisů, zbylo jen velmi málo ptactva.

Foto: Profimedia.cz

Ibis australský na ilustrační fotografii

Oblast kolem Moree trápí sucho dva roky a letos zde spadlo jen 15 procent průměrných srážek. Podobně to vypadá na většině východní Austrálie.

V některých místech ptáci vůbec nejsou

Svoji daň si vybraly i rozsáhlé požáry. Výrazně decimují například populaci v chráněné oblasti Macquarie Marshes, kde na konci 90. let žily stovky tisíc ptáků a ještě před třemi roky se jim tam docela dařilo.

V Austrálii poprvé v historii vyhlásili nejvyšší stupeň ohrožení kvůli katastrofálním požárům

Svět

„Tam, kde je voda, jde pouze o velmi malé rybníky či přímo jen stojaté kaluže, což opravdu nemůže stačit ptačím populacím, aby zde mohly bez potíží hnízdit,“ uvedl farmář Patrick Johnstone z Moree, který se podílí na monitorování a fotografování zdejšího ptactva.

V některých oblastech se ptáci nevyskytovali vůbec. Vše nasvědčuje tomu, že letošní rok bude ve srovnání s předešlými opravdu tím nejkatastrofičtějším. Někteří ptáci se tedy přesunuli do ústí řeky Murray v jižní Austrálii, kde jsou, jak píše AP, „mokřady alespoň mokré“...

„Nemyslíme si, že je tam o moc více než padesát tisíc ptáků. Jde skutečně o dramatickou změnu,“ poznamenal na závěr Kingsford.

Jedinou záchranou může podle něj být jen více vody v řekách. A to nastane až tehdy, jestliže přijdou výraznější deště.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám