Hlavní obsah

V Austrálii poprvé v historii vyhlásili nejvyšší stupeň ohrožení kvůli katastrofálním požárům

Sydney

Úřady v australských státech Queensland a Nový Jižní Wales vyhlásily v pondělí kvůli lesním požárům stav ohrožení a nařídily evakuace. Východ země se chystá na „katastrofální” podmínky pro šíření požárů, informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Hašení požáru z vrtulníku u silnice Old Bar v Novém Jižním Walesu

Článek

Lidé v oblastech s největším rizikem se mají evakuovat, než region v úterý zasáhnou bezprecedentní vedra v kombinaci s větrem, jak předpovídají meteorologové. Úřady se obávají, že vítr nynější požáry dál rozfouká. Tisíce lidí už byly evakuovány a stovky škol jsou od úterý zavřené.

V úterý bude 37 stupňů a podmínky budou horší než v pátek, kdy se požáry na východě země naplno rozhořely.

Hrozba byla označena za „katastrofální“. Ve státě je u Sydney a severně a jižně od něj poprvé vyhlášen nejvyšší stupeň nebezpečí požáru od zavedení nové stupnice před deseti lety.

Foto: Darren Pateman, ČTK/AP

Zásah u požáru u silnice Old Bar v Novém Jižním Walesu

V obou státech hoří dohromady 120 požárů, uvedla stanice BBC. V nejpostiženějším v Novém Jižním Walesu zabily tři lidi, sežehly 970 000 hektarů a zničily 150 domů.

Vyhlášený stav nejvyššího ohrožení dává podle místních zákonodárců hasičům široké pravomoci kontrolovat vládní zdroje, nařizovat evakuace, uzavírat silnice a další infrastrukturu. Opatření mají zůstat v platnosti sedm dní.

„Každý musí být v pohotovosti, bez ohledu na to, kde je, a každý musí očekávat to nejhorší, nemůžeme si dovolit pocit sebeuspokojení,“ varovala premiérka Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklianová.

Na pomoc už dorazili hasiči z Nového Zélandu.

Na vině může být oteplování

Konzervativní vláda Austrálie vedená Scottem Morrisonem ale čelí kritice, protože se odmítla vyjádřit k tomu, zda požáry souvisejí s klimatickými změnami.

Foto: Ethanborlephotography, Reuters

Hasiči u požáru v Rainbow Flat v novém Jižním Walesu

Meteorologický úřad v loňské zprávě o stavu klimatu uvedl, že jeho změny povedou nejen k vlnám extrémních veder, ale k dalším vážným přírodním katastrofám, jako je sucho. I kdyby by teploty byly vyšší jen o dva stupně oproti době před průmyslovou revolucí, hrozba podobných požárů by se stala novou normou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám