Hlavní obsah

Masová sebevražda kytovců: Najednou uhynulo 134 kusů

Novinky,

Na pláži kapverdského ostrova Boa Vista bylo nalezeno obrovské množství uhynulých elekter tmavých. Živočichové uvízli na mělčině, kde pak doslova uschli. Elektra tmavá (Peponocephala electra) je kytovec z čeledi delfínovitých dosahující normálně hmotnosti 100 až 200 kilogramů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Kapverdách masově uhynulo přes 130 kytovcůVideo: Reuters

 
Článek

Video s nepříliš optimistickými záběry sdílela místní reportérka Elsa Vieirová. „Záchranné týmy ve středu napočítaly 134 mrtvých kytovců,“ řekla agentuře Reuters.

Odliv či nemoc?

Důvody k takovému smrtelnému aktu elekter nejsou v tomto případě zatím známy, nicméně podle reportérky se již provádějí pitvy, aby se vědci mohli pokusit určit příčinu.

Foto: Profimedia.cz

Elektry tmavé

K takovému na pohled sebevražednému chování kytovců dostávajících se na mělčinu a nakonec až na břeh může přispět mnoho faktorů, a to – kromě nečekaně rychlého odlivu, který nepochybně nastal – nemoc, navigační chyby v jejich vnímání, geografické náležitostí, pronásledování predátorem či extrémní počasí.

Reklama

Související články

Japonsko po 31 letech obnovilo lov velryb

Z ostrova Hokkaidó vyplulo v pondělí ráno prvních pět velrybářských lodí, které už se nezaštiťují „vědeckými důvody“. Plavidla opustila přístav Kuširo...

Výběr článků

Načítám