Hlavní obsah

Očkovat jen učitele ZŠ? Neopomeneme žádné pedagogy, dohodla se ministerstva

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezi prioritními skupinami pro očkování proti covidu-19 budou všichni učitelé, a to včetně těch z mateřských a speciálních škol. Po středečním jednání s resortem zdravotnictví to oznámilo ministerstvo školství.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Robert Plaga, ministr zdravotnictví Jan Blatný (oba za ANO)

Článek

„Jedním z témat setkání byla také úprava očkovací strategie tak, aby byli upřednostněni všichni pedagogičtí pracovníci s důrazem na ty z mateřských a speciálních škol. Ministerstvo zdravotnictví deklarovalo, že prioritizace pro uvedené skupiny bude v očkovací strategii upřesněna,” potvrdila pro Novinky mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Zdravotnický resort nicméně zatím nechce závěry schůzky blíže komentovat.

Ve strategii jen učitelé ZŠ

Ministerstvo zdravotnictví v čele s Janem Blatným (za ANO) do Strategie očkování proti COVID-19 v České republice zařadilo výhradně učitele základních škol. Ministr školství Robert Plaga (ANO) se proti tomu již v úterý ohradil a požadoval úpravu strategie.

Formulace ve stávající verzi mohla podle Plagy vyvolávat dojem, že očkování ostatních pedagogických pracovníků má nižší prioritu. Strategie totiž zmiňuje jen učitele ZŠ, a to v pasáži, koho se bude dobrovolné bezplatné očkování přednostně týkat: „...osoby pečující o zdravotně postižené (sociální pracovníci a neformální pečující), učitelé na základních školách, krizová infrastruktura kraje a hl. m. Prahy.”

Plaga chce přednostní očkování pro učitele v mateřských školách

Koronavirus

„Obzvláště pracovníci v mateřských a speciálních školách, kde nejsou nastavena režimová opatření nepřetržitého nošení roušek, by měli být při vakcinaci maximálně upřednostněni. V tomto duchu budeme požadovat úpravu vakcinační strategie,” popsal v úterý Plaga argumenty pro upřednostnění daných zaměstnanců.

Školky navíc mohly být v normálním provozu po celý rok, zatímco i speciální školy byly od listopadu dočasně uzavřeny.

Po Novém roce se vrátí do škol jen žáci 1. a 2. tříd základních škol

Domácí

„Můžeme ujistit, že žádné pedagogy neopomeneme. Ministerstvo zdravotnictví pracuje nyní na metodice pro očkování, v níž toto bude explicitně zohledněno,” odpověděla tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová v úterý večer na dotaz Novinek, proč jsou ve vládní očkovací strategii pouze učitelé základních škol.

Podle školského resortu byla přitom možnost očkování pro pedagogické pracovníky již dříve dohodnuta jako jedna z priorit vakcinační strategie. „V první verzi této strategie byli uvedeni všichni pedagogičtí pracovníci včetně středoškolských. V nové verzi z 22. 12. 2020 se však hovoří jen o pedagogických pracovnících základních škol,” konstatovala Lednová.

Očkování jako cesta pro návrat k prezenční výuce

„V očkování učitelů vidím jedinou cestu pro návrat k prezenční výuce ve školách v reálném čase. Distanční výuka nemůže plně nahradit klasický způsob vzdělávání. Proto by měli být učitelé očkováni co možná nejdříve. Je jasné, že prioritní jsou zdravotníci, senioři z rizikových skupin a pracovníci nezbytní pro zajištění chodu státu. Učitelé by však určitě měli následovat v další vlně,” zareagoval pro Novinky ředitel Masarykovy střední školy chemické v Praze Jiří Zajíček, který je zároveň předsedou Národní rady Unie školských asociací ČR - CZESHA.

Většina kantorů dostane od ledna tisícovku navíc

Věda a školy

Rovněž předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií a ředitelka pražského gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová by skupinu učitelů nedělila na mateřské, základní a střední - prostě učitelé všichni.

„A proč z nepedagogických pracovníků jen kuchařky, ty se setkají s žáky na minutu u výdeje, proč ne uklízečky, sekretářky, hospodářky. Nevyčleňovala bych jednotlivé skupiny ani u pedagogických pracovníků, ani u nepedagogických,” řekla Novinkám Schejbalová.

„Myslím si, že bezplatné nepovinné očkování proti koronaviru by mělo být přednostně nabídnuto všem pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům škol i dalších školských zařízení, a to včetně dětských domovů,” poznamenal k tomu i Radek Sárközi ze spolku Pedagogická komora a dodal, že každý pracovník by měl mít možnost rozhodnout se, zda vakcinaci využije, či nikoli.

Do Česka dorazilo dalších 19 500 dávek vakcíny

Koronavirus

Podle očkovací strategie by mělo v Česku vzniknout 30 center pro očkování proti nemoci covid-19 a zhruba od května mají očkovat i praktičtí lékaři. Přednostně budou očkováni zdravotníci, hasiči, policisté či vojáci a také lidé z rizikových skupin jako senioři či chronicky nemocní. Nově tedy i pedagogové. Širší veřejnost se bude moci nechat očkovat asi až od března.

Ministerstvo zdravotnictví a řídicí tým Chytré karantény připravují metodické pokyny pro očkovací místa a detailní plán očkování, spolu s kraji ho chtějí dokončit 5. ledna.

Vakcínu v Česku za dva dny dostalo zhruba tři tisíce lidí

Koronavirus

Samotné očkování proti koronaviru u nás začalo 27. prosince. Za první dva dny bylo podle dostupných údajů očkováno zhruba 3100 lidí. Z první dodávky je podle informací z nemocnic už většina vypotřebovaná. Ve středu do nemocnic dorazila další dodávka 19 500 dávek, která zamířila i do krajů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám