Hlavní obsah

Metuzalém mezi stromy: 4853 let stará borovice je nejstarším potvrzeným stromem na světě

Oficiálně nejstarším neklonovaným stromem na světě je exemplář americké borovice dlouhověké (Pinus longaeva). Je zaznamenáno a schváleno, že věk borovice činí 4853 let. Tento strom s nejvyšším potvrzeným stářím dostal už dříve jméno Metuzalém. Informovala o tom agentura Reuters, která zprostředkovala i video se stromem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Borovice dlouhověká stará 4853 let je nejstarším zaznamenaným stromem na světěVideo: Reuters

 
Článek

Strom roste vysoko v kalifornské části pohoří White Mountains, konkrétně v přírodní rezervaci Inyo National Forest v lese Ancient Bristlecone Pine Forest – ten je podle webu tamního návštěvnického centra „domovem těch nejstarších stromů“.

Kvůli její ochraně drží americká lesní správa přesné umístění této borovice v tajnosti. Nachází se však mezi 2900 a 3000 metry nad mořem.

Nejstarší strom v Británii může uhynout. Turisté z něj lámou větve

Cestování

Borovice obdržela jméno Metuzalém jakožto symbol dlouhověkosti, protože biblický patriarcha Metuzalém údajně žil více než 900 let. Při stáří 4853 let je tak ona borovice na Zemi déle než třeba Chufuova neboli Velká pyramida v egyptské Gíze, která byla postavena v 26. století př. n. l.

Nejstarší známý žijící neklonovaný organismus

Borovice je ovšem uznávána nejen jako neklonální strom s nejvyšším potvrzeným stářím na světě, ale dokonce je považována za nejstarší známý žijící neklonální organismus.

Foto: Profimedia.cz

Americká borovice „Metuzalém”

Strom Metuzalém byl starý 4789 let, když z něj – pravděpodobně v roce 1957 – odebrali vzorek dendrochronologové Edmund Schulman a Tom Harlan (dendrochronologie je vědecká metoda datování založená na analyzování letokruhů dřeva – pozn. red.).

Borovice dlouhověká (Pinus longaeva) je obecně severoamerická pětijehličná borovice s proměnlivou rychlostí a typem růstu a velkou snášenlivostí k extrémním přírodním podmínkám, dožívající se nejvyššího známého věku ze všech neklonovaných rostlin na světě.
Stálezelený, jehličnatý, jednodomý, větrosprašný strom, vysoce odolný proti extrémnímu suchu, běžně dorůstá do výšky až 18 m. Ve vysokohorských podmínkách, někdy též v důsledku velmi silných a mrazivých větrů zakrnělý a pokroucený, výšky jen pod devět metrů, dorůstající a odspodu velmi hustý keř, tzv. krummholz („křivý les/křivé dřevo“).
Strom se dožívá nejvyššího známého věku ze všech neklonových, pohlavně se rozmnožujících rostlin na světě – nejstarší borovice se údajně mohou dožít přes 5000 let.

Prastaré klony

Za vůbec nejstarší rostlinu světa – a zároveň za celkově největší a nejtěžší živý organismus – je označován kořenový systém lesa Pando, konkrétně klon topolu osikovitého (Populus tremuloides) rostoucí v americkém státě Utah, jehož vznik byl mnohými experty datován do doby před 80 tisíci lety.

Nejtěžší žijící organismus na světě pomalu odumírá

Věda a školy

Pando je masivní kolonie geneticky shodných výmladků daného topolu. Celková hmotnost naklonovaného rostlinného systému topolů osikovitých se odhaduje na 6000 tun.

Podle magazínu Forbes má soustava schopnost produkovat klony odvozené od společného kořenového systému, čímž lze „kolonizovat“ velké plochy půdy. Zhruba tři roky stará studie amerických vědců, o které jsme tehdy psali, však zjistila, že Pando již není příliš schopen nahrazovat umírající jedince.

Foto: Mendelova univerzita

Les topolů osikovitých v Utahu

Les Pando, který zkoumali i odborníci z Mendelovy univerzity v Brně, zaujímá plochu 43 hektarů a zahrnuje více než 47 tisíc kmenů vzájemně propojených kořeny. Jeho rozloha se nicméně snižuje, počet stromů klesá. Příčinou je především pastva dobytka, nedostatečná regulace jelenů a nevhodné zásahy ze strany člověka.

Největší organismus na světě, který pomalu odumírá, zkoumají i vědci z Brna

Věda a školy

O věku klonu se vědci dohadují a mnohdy se ani řádově neshodnou. Podle některých může mít několik set let, podle jiných i oněch 80 tisíc let.

Letokruhy objasňují, jak vichřice narušují lesy. Tornáda ničí stromy i v Evropě

Věda a školy

Starší než výše popisovaná borovice dlouholetá je i kolonie smrku ztepilého (Picea abies) s názvem Old Tjikko („Starý Tjikko”) ve Švédsku. Jde o exemplář smrku ztepilého, který roste na úbočí hory Fulufjället, ve stejnojmenném národním parku ve švédském kraji Dalarna.

Je vysoký necelých pět metrů a na základě radiokarbonové metody bylo jeho stáří stanoveno na 9550 let. To se však nevztahuje na kmen, který má jen několik set let, ale na celý genet tvořený rozsáhlým kořenovým systémem, neustále se obnovujícím vegetativní cestou.

Foto: Profimedia.cz

Smrk „Old Tjikko” ve Švédsku

Dlouhověkost švédského stromu je způsobena tím, že vzhledem k chladnému a větrnému klimatu prožil většinu své existence v zakrslé formaci zvané krummholz. Teprve oteplení umožnilo vzrůst současného kmene.

Primát Old Tjikka jako nejstaršího stromu na světě je ale, jak z tohoto článku vyplývá, sporný – záleží na definici samostatně rostoucího stromu.

Evropský strom roku, borovice z Víru, byl na vyšetření

Domácí

Borovice „Metuzalém“ je tedy nejstarším známým neklonálním organismem.

Biologové slaví: prastaré kalifornské sekvoje přežily masivní požáry

Amerika

Prastaré stromy skutečně mohou být velmi odolné. Jako příklad lze zmínit i cca 2000 let staré sekvoje, jejichž většina loni přestála masivní lesní požár, který tehdy zachvátil i kalifornský nejstarší přírodní park Big Basin – tj. jejich domov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám