Hlavní obsah

Letní škola češtiny se uskuteční jen v Olomouci. Očekává zájemce hlavně ze zemí EU

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náročnost českého jazyka, prázdniny či pandemie nového typu koronaviru, nic neodradí zájemce všech věkových kategorií o měsíční intenzivní studium češtiny v Olomouci. Letošní tradiční Letní školu slovanských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého (LŠSS FF UP), která začne v sobotu 18. července, nicméně navštíví především zájemci ze zemí Evropské unie.

Foto: Univerzita Palackého

Filozofická fakulta UP

Článek

„Podle mých informací jsme jediná letní škola slovanských studií, která se letos v České republice s ohledem na koronavirové události koná. Děkujeme vedení fakulty, že nám tuto školu umožnilo připravit. Na Univerzitě Palackého se od 18. července bude česky učit necelá stovka zahraničních zájemců,“ uvedla minulý týden Pavla Poláchová, ředitelka LŠSS FF UP.

Na její 34. ročník je přihlášeno 69 stipendistů ministerstva školství, 25 zájemců si intenzivní letní kurz češtiny hradí samo.

Při registraci se budou muset účastníci prokázat negativním testem na covid-19, který nebude starší čtyř dní.

Zrušení svých letošních letních škol češtiny například oznámily na webu jak Univerzita Karlova v Praze, tak Masarykova univerzita v Brně. Rovněž MŠMT potvrzuje, že letos se skutečně koná jen v Olomouci.

Velký zájem cizinců žijících v ČR

Organizátoři olomoucké letní školy letos zaznamenali zvýšený zájem těch cizinců, kteří žijí v Česku. Nejmladší student češtiny přijede z Francie, nejstarším se stane Američan, který dlouhodobě žije v Hradci Králové.

Všichni studenti ze zahraničí ale budou muset dodržovat určitá pravidla, která má škola nově nastavena v souvislosti s nedávnou pandemií covidu-19.

Mezi uchazeči o VŠ vzrostl zájem o techniku, tvrdí analýza

Věda a školy

„Při registraci se budou muset účastníci prokázat negativním testem na covid-19, který nebude starší čtyř dní. Během školy budeme dodržovat zvýšená hygienická opatření, především dezinfekci rukou, pro zájemce budeme mít roušky i rukavice. Máme zajištěn také častější úklid a dezinfekci prostor,“ dodala Poláchová.

Program školy je podle ní připraven v téměř standardním rozsahu a většina akcí se směřuje do venkovních prostor. Nebude pouze mezinárodní gastronomický piknik, na němž studenti pravidelně prezentují jídlo a pití země, ze které pocházejí.

Foto: Univerzita Palackého

Z minulých letních škol češtiny v Olomouci

Studenti budou v úvodu školy rozděleni do deseti menších výukových skupin. Učit je budou jak pedagogové z FF UP, tak absolventi i externisté. Kromě studia češtiny se mohou těšit na exkurzi do pivovaru Chomout, pálenice v Těšeticích, svíčkárny Rodas nebo Pevnosti poznání - olomouckého interaktivního muzea vědy.

Budou se moci zúčastnit i divadelního workshopu ve spolupráci s divadlem Nabalkoně, workshopu lidových tanců a písní, připraven je pro ně i folklorní večer s cimbálovkou.

Příprava na variantu karantény

LŠSS Univerzity Palackého spolupracuje s univerzitní iniciativou Zaparkuj, která pro studenty připravuje filmovou projekci pod širým nebem. Své síly škola spojí také s Akademik sport centrem UP, a to při ranní józe a dvou sportovních odpolednech.

Díky dohodě se studentským spolkem STUART připravila LŠSS i dva cyklozávody zakončené opékáním buřtů. Zahraniční studenti se budou moci účastnit výletu do Strážnice, podívat se do vinných sklepů, Moravského krasu či Beskyd. Jsou pro ně připraveny přednášky „Jára Cimrman“, „České loutkové divadlo“ či „Od lidové písně k Ebenovi“. Dojde také na téma pandemie.

Foto: Univerzita Palackého

Z minulých letních škol češtiny v Olomouci

„Nic nenecháváme náhodě a samozřejmě se připravujeme i na variantu, že celá škola zůstane v karanténě. V tomto případě bychom výuku, tedy přednášky i workshopy, převedli do online prostoru. Věřím ale, že to nebude potřebné,“ uzavřela Poláchová.

Letní škola se bude konat od 18. července do 16. srpna.

Reklama

Související články

Letní filmová škola začne 7. srpna

Letní filmová škola Uherské Hradiště se bude konat místo tradičního termínu až 7. – 12. srpna 2020, uvedli pořadatelé.

Výběr článků

Načítám