Hlavní obsah

Kapsli sondy Hajabusa, která na Zemi dopravila vzorky z planetky, vystavili v muzeu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V muzeu v japonské Sagamihaře, v prefektuře Kanagawa jihozápadně od Tokia, vystavují kapsli vesmírného průzkumníka Hajabusa 2. Jde o kontejner, který se v prosinci vrátil na Zemi a přinesl unikátní materiál: přes pět gramů vzorků povrchu z asteroidu Ryugu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kapsli japonské sondy vystavují v muzeuVideo: JAXA, Australian Space Agency tweet, Reuters

 
Článek

Kapsle přistála se vzorky prachu i malých kamínků, to vše nyní japonští vědci z tamního kosmického úřadu JAXA stále analyzují, informovala agentura Reuters.

Samotná expozice části sondy je v Japonsku naplánovaná jen do 16. března. Štěstí se usmálo na zhruba 4800 lidí, kteří byli vylosováni, jelikož zájem o vstupenky čtyřnásobně převyšoval počet nabízených dostupných míst. Před veřejností navíc dostali přednost místní školáci.

V kapsli jsou skutečně vzorky z planetky, hlásí japonský vesmírný úřad

Věda a školy

Japonská kosmická agentura JAXA už v prosinci oznámila, že kapsle, kterou dopravila na Zemi sonda Hajabusa 2, obsahuje černé částečky, jež jsou skutečně z asteroidu Ryugu. Odborníci doufají, že zkoumání získaných vzorků pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy i vznik života na naší planetě.

Japonská kapsle se úspěšně vrátila se vzorky z asteroidu. Vědci z aparátu dostali i plyn

Věda a školy

Hajabusa 2 se vydala na cestu k přibližně 300 milionů kilometrů vzdálené planetce, jejíž stáří se odhaduje na 4,6 miliardy let, ze základny na jihu země začátkem prosince před více než šesti lety. K cíli dorazila v polovině roku 2018, po letu vesmírem trvajícím tři a půl roku. Na podzim téhož roku pak zahájila plnění záměru celého projektu – hledat stopy původu našeho hvězdného sytému.

Nejprve v září a pak v říjnu na Ryugu zdárně vysadila na dvou různých místech tři robotické aparáty. Loni v únoru a v červenci následovalo dvojí úspěšné krátké dosednutí sondy na těleso a odebrání vzorků. V prvním případě jen čistě z povrchu, ve druhém z kráteru uměle vyhloubeného v dubnu vypáleným měděným projektilem.

Vědci poprvé na asteroidu odhalili jeho vlastní vodu a organické materiály

Věda a školy

Vědci se domnívají, že původně byla Země příliš blízko Slunci, než aby se na ní mohla vyskytovat voda. Podle této hypotézy poté, co se vzdálila od Slunce a ochladila se, byly voda a další organické látky dodány na Zemi meteority podobnými Ryugu, uvedla agentura Kjódó.

Foto: Reuters

Kapsle se vzorky z asteroidu Ryugu byla vyzdvižena z pouště.

Návratová kapsle navíc obsahovala i určitý plyn – přičemž plyny zachycené ve vzorcích hornin by taktéž mohly odhalit více o podmínkách převládajících asi před 4,6 miliardy let, připomíná Reuters. Vzorky plynu byly již v Austrálii, kde přístroj přistál, odebrány, než se kapsle přepravila do Japonska k zevrubnějšímu zkoumání odebraného povrchu Ryugu.

Podobnost s „meteoritem Winchcombe”?

Podle JAXA, jak připomněla zpravodajská stanice CNN, je vzorkům z Ryugu podobný i „anglický” meteorit, který jako jasný bolid 28. února ozářil pozdně večerní oblohu nad Velkou Británií a severní Evropou a jehož úlomky byly nedlouho poté nalezeny v anglickém hrabství Gloucesterhsire.

V Británii našli krátce po pádu meteorit, který může obsahovat ingredience života

Věda a školy

Meteorit z gloucestershirského města Winchcombe je tzv. uhlíkatým chondritem, což znamená, že jde o druh kamenného meteoritu (jsou i železné). Jde o jeden z nejranějších materiálů ve Sluneční soustavě, o kterém je známo, že obecně obsahuje organický materiál a aminokyseliny, což jsou důležité složky pro vznik života.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám