Hlavní obsah

K Mezinárodní vesmírné stanici míří nový ruský modul Nauka

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve středu úspěšně odstartovala raketa Proton-M s ruským modulem Nauka pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Kromě umožnění rozšíření výzkumu poskytne další spojovací uzel pro přistávající lodě, novou toaletu, kajutu pro jednoho člena posádky a robotické rameno. Modul se na oběžnou dráhu vydal se 14letým zpožděním.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z kosmodromu Bajkonur odstartovala raketa s ruským modulem Nauka pro ISSVideo: AP

 
Článek

Start se uskutečnil přesně v naplánovaný čas 16.58 SELČ. K orbitální stanici víceúčelový laboratorní modul (MLM) Nauka poletí osm dní.

„Po 127 obězích Země a čtyřech korekcích dráhy bude modul připojen ve čtvrtek 29. července ke staničnímu modulu Zvezda v 15.25 SELČ,“ informoval specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře. Zvezda tvoří spolu s modulem Zarja základ ruské sekce ISS.

Zpožděný nový ruský modul Nauka má na ISS odletět v polovině července

Věda a školy

Samotný modul Nauka se od třetího stupně nosné rakety oddělil po necelých deseti minutách. Dosáhl předběžné oběžné dráhy ve výšce 196 kilometrů, kdy se od něj odpojil třetí stupeň, a vydal se za pomoci vlastních motorů na samostatnou cestu k ISS. Se stanicí se spojí po vystoupání na orbitu 420 km nad zemský povrch.

Několik anomálií po startu

Po vzletu se nicméně objevilo několik anomálií, z nichž nejzávažnější bylo podle Václavíka (dočasné) nepřesné určení polohy ze senzorů zemského horizontu a špatná funkce pohonného systému.

„Řídicí středisko tak zrušilo středeční první plánovaný motorický manévr laboratorního modulu MLM-U Nauka do vyřešení problému s pohonným systémem,“ napsal na svém Twitteru.

Václavík ve čtvrtek ráno zmínil, že část avizovaných problémů se podařilo vyřešit, avšak další přetrvávají.

Později ale uvedl následující: „Prověrka MLM-U Nauka ukázala, že větev B manévrovacích a stabilizačních raketových motorků 11D458 systému DPS funguje správně. V pořádku je tedy také vysokotlaký podsystém dodávky UDMH a N₂O₄, který je využíván také pro hlavní motory DKS (11D442).“

Modul Pirs dosloužil

Až Nauka dorazí příští týden ke stanici, místo pro její přistání musí u modulu Zvezda uvolnit doslouživší modul Pirs. Ten dosud funguje jako spojovací uzel pro přistávající lodě a také jako přechodová komora pro výstupy kosmonautů z ISS. Pirs se má od stanice odpojit v pátek a poté zaniknout při sestupu do zemské atmosféry.

Povel k tomuto manévru se vydá až tehdy, jakmile se potvrdí, že všechny systémy MLM řádně fungují.

Firmy posílají další satelity na oběžnou dráhu. Virgin Orbit si pomohla upraveným letadlem

Věda a školy

Nauka začne plnit své funkce záhy po připojení, její plná integrace do vesmírné stanice ale zabere šest až osm měsíců, jak oznámil podle agentury TASS šéf ruské vesmírné korporace Roskosmos Dmitrij Rogozin. Dodal, že k tomu bude nutných deset pracovních směn kosmonautů vně ISS.

Víceúčelová laboratoř

Nauka je podle webu televize Roskosmosu největší ze stávajících modulů. Je dlouhá 13 metrů a má průměr 4,11 metru. Hmotnost MLM přesahuje 20 tun.

Má rozšířit technické a provozní schopnosti ruského segmentu ISS. Poskytne spojovací uzel pro pilotované lodě Sojuz a nákladní Progress, umožní přečerpávat palivo z nádrží progressů na ISS, řídit orientaci stanice vlastními motory, vyrábět kyslík pro šest lidí a regenerovat vodu z moči.

Na ISS přistála ruská loď Progress s vodou, kyslíkem i oblečením

Věda a školy

Ruským kosmonautům také dopraví druhou toaletu a kajutu pro třetího člena posádky. Modul bude vybaven evropským robotickým ramenem ERA, které umožní manipulace na vnější straně orbitálního komplexu bez potřeby pracovních směn posádky v otevřeném vesmíru.

Množství odkladů

Na tento přírůstek ISS se čeká přes čtvrtstoletí. Jeho výroba začala už v roce 1995, ale kvůli řadě problémů se dokončení a vypuštění, původně plánované v roce 2007, stále odkládalo. V roce 2013 se musel už hotový modul vrátit k výrobci, jímž je moskevské Chruničevovo centrum, a to kvůli problémům s pohonným systémem.

V dubnu 2018 Roskosmos sdělil, že MLM konečně poletí napřesrok, avšak Rogozin následně za datum startu označil začátek a později léto 2020. Nakonec se termín odletu posouval i během letoška.

Posádku Crew Dragonu cestou na ISS vystrašil neznámý předmět

Věda a školy

Přesun lodi Crew Dragon

Bez ohledu na Nauku proběhla ve středu přímo na ISS i jiná operace – změna dokovacího místa americké kosmické lodi Crew Dragon Endeavour soukromé společnosti SpaceX, která v dubnu v rámci mise označené Crew-2 dopravila na orbitální komplex čtveřici astronautů: Shanea Kimbrougha a Megan McArthurovou (americký úřad NASA), dále Akihika Hošideho (japonská vesmírná agentura JAXA) a Thomase Pesqueta (Francouz zastupující Evropskou kosmickou agenturu).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Crew Dragon společnosti SpaceX předokoval na ISSVideo: NASA, AP

Ti se mají zpět na Zemi vrátit v listopadu, jejich zmíněná loď odteď bude dlít na zadní části staničního modulu Harmony, kam byla vmanévrována z přední části, jak je patrné na videu zprostředkovaném agenturou AP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám