Hlavní obsah

Zpožděný nový ruský modul Nauka má na ISS odletět v polovině července

Moskva

Více než čtvrt století připravovaný ruský víceúčelový laboratorní modul (MLM) Nauka prochází na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu závěrečnými prověrkami a v létě by mohl konečně zamířit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Předběžný termín startu je 15. července. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ruskou kosmickou agenturu Roskosmos.

Foto: Sergei Karpukhin/TASS, Profimedia.cz

Šéf ruské vesmírné korporace Roskosmos před chystaným modulem Nauka v Chruničevově centru (snímek z července 2020)

Článek

MLM má doplnit ruskou sekci stanice využívané lidmi na oběžné dráze kolem Země trvale od roku 2000.

Výroba modulu začala už v roce 1995, ale kvůli řadě problémů se dokončení a vypuštění, původně plánované v roce 2007, stále odkládalo.

Zmatky v termínech

Před osmi lety se musel už hotový modul vrátit k výrobci, jímž je moskevské Chruničevovo centrum, a to kvůli problémům s pohonným systémem.

V dubnu 2018 Roskosmos oznámil, že MLM konečně poletí napřesrok, ale šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin následně za datum startu označil začátek a později léto 2020.

Rogozin pak řekl, že se startem se počítá na začátku letošního roku. V listopadu se objevila informace o dubnu. Nakonec neplatí nic z toho a mělo by to tedy vyjít v létě.

Rusko začalo se stavbou vlastní orbitální stanice, oznámil šéf Roskosmosu

Věda a školy

Korporace Roskosmos v aktuální zprávě uvedla, že specialisté na Bajkonuru dokončili vakuové testy modulu. Během prověřování, které trvalo asi měsíc, se zkontrolovala hermetičnost trupu, uzávěrů a dokovacích jednotek, stejně tak funkčnost hydrauliky a pohonného systému.

Nyní se připravuje instalace evropského robotického ramena ERA, poté bude doplněn systém tepelného rozvodu. Následně bude pokračovat instalace ochrany proti mikrometeoritům. Během 54 dnů mají přípravy k vypuštění vrcholit.

Dokovací uzel pro lodě i WC

Startovní hmotnost modulu Nauka je přes 20 tun, přičemž v něm mohou být rozmístěny tři tuny vědecké aparatury.

ISS by měla být v provozu do roku 2028, tvrdí Moskva

Věda a školy

Kromě toho zařízení poskytne dokovací uzel pro kosmické lodě Sojuz a Progress, umožní přečerpávat palivo z nádrží nákladních lodí Progress na ISS, řídit orientaci stanice pomocí vlastních motorů a rovněž vyrábět kyslík pro šest lidí a regenerovat vodu z moči.

Modul podle agentury TASS rovněž poskytne ruským kosmonautům druhou toaletu a kajutu pro třetího člena posádky. Nauka bude vybavena evropským robotickým ramenem ERA, které umožní manipulace na vnější straně orbitálního komplexu bez potřeby pracovních směn posádky ve volném vesmírném prostoru.

Ruští kosmonauti vyrazili na procházku do vesmíru

Věda a školy

Loni v listopadu ruští kosmonauti Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov „venku“ u ISS mj. připravovali právě půdu pro přílet nového laboratorního modulu Nauka. Konkrétně chystali vhodný dokovací prostor pro budoucí příjezd MLM.

Na stanici nyní sedm lidí

Z ISS na začátku května kapsle americké firmy SpaceX bezpečně dopravila na Zemi čtveřici astronautů, kteří na oběžné dráze strávili téměř půl roku při první plnohodnotné misi vesmírného plavidla vlastněného soukromou společností.

Loď Crew Dragon Resilience po odkladech přistála na hladině Mexického zálivu nedaleko pobřeží Floridy. Na palubě byli američtí astronauti Michael Hopkins, Victor Glover a Shannon Walkerová a jejich japonský kolega Soiči Noguči.

Čtveřice astronautů se po půl roce na ISS vrátila na Zemi

Věda a školy

Podle agentury AP přinesl pro americkou vesmírnou agenturu NASA závěr mise s názvem Crew-1 první mořské přistání za tmy od mise Apolla 8 z konce roku 1968. Zpáteční let z ISS trval šest a půl hodiny, načež byl modul rychle vyzvednut z moře.

Na ISS po odletu Hopkinse a dalších zůstalo sedm lidí včetně čtyř, kteří tam nedávno dorazili v další kapsli dodané společností SpaceX.

Posádku Crew Dragonu cestou na ISS vystrašil neznámý předmět

Věda a školy

Loď Crew Dragon Resilience začali po návratu technici na základně na floridském Mysu Canaveral připravovat na další let s lidskou posádkou, který je v rámci mise Inspiration 4 naplánovaný na září. Při této příležitosti má ve stroji SpaceX poprvé vzlétnout civilní posádka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám