Hlavní obsah

Jako kdyby spalo. Lvíče ze Sibiře je jedním z nejlépe zachovaných zvířat doby ledové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé lvíče, které ukrývala trvale zmrzlá půda, tzv. permafrost, v ruské Arktidě, je podle vědců jeden z nejdokonaleji zachovaných živočichů z doby ledové, jakého současní lidé viděli. Zvíře bylo objeveno už dříve, vědci se nyní zabývali jeho stářím. Došli k tomu, že v době úmrtí před zhruba 28 tisíci lety šlo o maximálně dvouměsíční samičku lva jeskynního. Video s daným exemplářem zprostředkovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Našli vědci nejlépe zachované zvíže z doby ledové?Video: Reuters

 
Článek

Malé lvici se začalo říkat Sparta, její lví „bráška“, který dlel v permafrostu jen pár metrů od ní, dostal přezdívku Boris.

Oba exempláře objevili v letech 2017 a 2018 pátrači po kosterních pozůstatcích mamutů na břehu řeky Semjueljach na ruském Dálném výhodě.

Vědci získali nejstarší DNA na světě. Z klu mamuta, který žil před víc než milionem let

Věda a školy

Původně měli vědci za to, že mláďata jsou sourozenci, protože se našla pouhých 15 metrů od sebe, nová studie, při níž byla použita tzv. radiokarbonová metoda datování, ale odhalila, že je od sebe dělí zhruba 15 tisíc let.

Borisovi by mělo být 43 448 let, Spartě odhadem 27 962 let.

Fousky a ostré drápy

Zlatá srst mláděte je sice pokrytá bahnem, ale jinak je nepoškozená. Zuby, kůže, měkké tkáně a orgány jsou mumifikované, ale všechny neporušené. Lvici zůstaly dokonce i fousky.

I 28 tisíc let let od doby, kdy Sparta naposledy zavřela oči, jsou její drápy stále dostatečně ostré, jak si „na vlastní prst“ ověřil jeden z vědců, kteří tvora zkoumají.

„Sparta je pravděpodobně nejzachovanější zvíře doby ledové, jaké kdy bylo nalezeno. Je víceméně nepoškozené, kromě toho, že je srst trochu rozcuchaná. Boris je trochu více poškozený, ale stále ve slušném stavu,” poznamenal podle zpravodajské stanice CNN profesor evoluční genetiky Love Dalén ze stockholmského Centra paleogenetiky.

24 tisíc let byl zmrzlý v půdě na Sibiři, organismus se nyní probral k životu

Věda a školy

Obě pravěká lvíčata byla jen jeden či dva měsíce stará, když uhynula, není však jasné, proč se to stalo. Tým švédských, ruských a japonských odborníků se shoduje, že na nich nejsou patrné žádné známky usmrcení větším predátorem. Počítačová tomografie nicméně ukázala poškození lebky, žeber a další deformace jejich koster.

Lvi jeskynní (Panthera spelaea), větší než afričtí lvi, žili v chladnějších klimatech v celé Eurasii, dokud asi před 10 tisíci roky nevyhynuli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám