Hlavní obsah

Historický průlom. V Africe začnou očkovat děti proti malárii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický okamžik v boji s malárií, která sužuje hlavně africký kontinent, zřejmě nadešel. Proti nemoci, která v Africe ročně připraví o život stovky tisíc lidí, zejména dětí, lze nasadit první antimalarickou vakcínu na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První vakcínu proti malárii by měly dostat děti napříč AfrikouVideo: AP

 
Článek

Ačkoli nová očkovací látka neposkytuje stoprocentní ochranu, Světová zdravotnická organizace (WHO) ji právě podpořila. Podle odborníků může každý rok zachránit minimálně desítky tisíc životů.

„Je to historický okamžik,“ řekl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Dlouho očekávaná vakcína proti malárii pro děti je průlomem pro vědu, zdraví dětí a kontrolu malárie. Použití této vakcíny nad rámec stávajících nástrojů k prevenci malárie by mohlo zachránit desítky tisíc mladých životů každý rok,“ dodal na středeční tiskové konferenci.

Malárie, česky též bahenní zimnice, je jedna z nejvýznamnějších infekčních nemocí. Způsobena je Plasmodii (zimničkami, parazitickými prvoky kmene Apicomplexa), jejich přenašečem na člověka je komár rodu Anopheles. Mezi obvyklé příznaky patří horečka, zvracení, bolesti hlavy a svalů a celková únava.

WHO doporučila použití první vakcíny proti malárii v subsaharské Africe a v dalších regionech se střední až vysokou úrovní přenosu nemoci. Vakcína RTS,S s obchodním názvem Mosquirix, vyvinutá britskou farmaceutickou společností GlaxoSmithKline (GSK), vyžaduje podání čtyř dávek dětem od věku pěti měsíců.

Kvůli rozvratu zdravotnictví za pandemie umírá více lidí na TBC a AIDS

Zahraniční

Na malárii celosvětově ročně zemře přes 400 tisíc lidí (v roce 2019 to bylo 409 tisíc) na necelých 230 milionů ročních případů. Z toho přes 270 tisíc zemřelých jsou podle statistik WHO děti v Africe, často mladší pěti let. Na Afriku připadá kolem 94 procent všech případů i úmrtí – za rok 2019 nemoc na kontinentu zabila 386 tisíc lidí.

V kombinaci s léky účinnější

Přestože je první oficiálně registrovanou vakcínou, má své limity: je účinná jen asi z 30 procent, vyžaduje až čtyři dávky a její ochrana může po několika měsících odeznít. GSK nicméně uvedla, že pokud je vakcína podávána v kombinaci se sezonními antimalarickými léky, snižuje počet případů, hospitalizace a úmrtí o 70 procent.

Např. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) vakcínu schválila v roce 2015 s argumentem, že její přínos převažuje nad možnými riziky.

Evropská léková agentura schválila očkování třetí dávkou

Evropa

WHO vysvětlila, že její rozhodnutí oficiálně podpořit masivnější očkování napříč africkým územím bylo z velké části založeno na výsledcích probíhajícího pilotního výzkumu v Ghaně, Keni a Malawi, který sledoval více než 800 tisíc dětí, které dostávaly vakcínu od roku 2019, napsala agentura AP. V tomto programu zdravotníci aplikovali těmto dětem celkem 2,3 milionu dávek. Pilotnímu projektu předcházelo 10 let klinických testů v sedmi afrických státech.

Po přezkoumání dat z těchto zemí WHO sdělila, že „doporučuje široké použití první vakcíny proti malárii ve světě“, píše stanice Francie 24.

Klimatická změna přivedla na svahy Himálaje nová zvířata i malárii

Věda a školy

Firma GSK se zavázala k výrobě 15 milionů dávek vakcíny ročně až do roku 2028 a slíbila, že její marže nepřesáhne pět procent výrobních nákladů. Pro realizaci plánu WHO na plošné očkování přesto bude třeba sehnat značné finanční prostředky. Většina zemí, kde je riziko nákazy nejvyšší, patří k velmi chudým státům, které si vakcinaci nemohou dovolit, upozornila agentura Reuters.

Reklama

Související články

Přeočkování není nutné, tvrdí WHO

Vědecké důkazy o potřebnosti třetí dávky vakcíny proti koronaviru neexistují, státy by proto neměly nakupovat očkovací látky, ty by se měly dodávat do chudších...

Vakcína proti HIV od J&J vyloženě zklamala

Jen slabou účinnost prokázala dlouho očekávaná vakcína proti viru HIV od americké farmaceutické společnosti Johnson & Johnson. Ženám při klinickém výzkumu...

Výběr článků

Načítám