Hlavní obsah

Kvůli rozvratu zdravotnictví za pandemie umírá více lidí na TBC a AIDS

Stovky tisíc lidí zemřou na tuberkulózu, protože se jim kvůli rozvratu zdravotnických systémů v době pandemie covidu-19 v chudých zemích nedostane adekvátní lékařské péče. V nejchudších státech může být přírůstek počtu zemřelých na AIDS či tuberkulózu dokonce vyšší než samotná bilance úmrtí po nákaze koronavirem. Podle agentury Reuters to vyplývá ze zveřejněné zprávy Globálního fondu pro boj s AIDS, tuberkulózou a malárií.

Foto: Profimedia.cz

Pacient s tuberkulózou v Pákistánu

Článek

Výroční zpráva ženevského fondu za rok 2020 ukazuje, že počet osob léčících se s tuberkulózou v některých zemích klesl o 19 procent, o 11 procent se pak snížily provedené lékařské úkony u lidí s AIDS. Ze tří sledovaných nemocí se péče za loňský rok nezhoršila pouze u malárie.

„Lékařské péče se v roce 2020 dostalo v zásadě o zhruba milion lidí trpících tuberkulózou méně než v roce 2019 a obávám se, že to bude nevyhnutelně znamenat, že zemřou statisíce lidí,” řekl Reuters ředitel fondu Peter Sands.

Přestože přesný počet obětí není dosud znám, Sands uvádí, že v některých chudých zemích, například v africkém Sahelu, může zemřít kvůli zhoršené péči o pacienty s tuberkulózou či AIDS více lidí než na samotný covid-19.

Pandemie koronaviru hatí boj s tuberkulózou, varuje WHO

Svět

Globální fond je sdružení vlád, nevládních organizací a soukromých firem, které ročně posílá více než čtyři miliardy dolarů (85,8 miliardy korun) na boj proti tuberkulóze, malárii a AIDS. Největším dárcem jsou Spojené státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám