Hlavní obsah

Pacient nula s koronavirem? Zřejmě laborant z Wu-chanu, připouští WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacientem nula, jenž se nakazil koronavirem, mohl být zaměstnanec laboratoře v čínském Wu-chanu, kterého infikoval netopýr. Tvrdí to doktor Peter Embarek, šéf týmu Světové zdravotnické organizace (WHO), který pátrá po původu viru SARS-CoV-2.

Foto: ČTK/AP

Wuchanský institut virologie. Ilustrační foto

Článek

„Zaměstnanec laboratoře, který se v terénu nakazil při odebírání vzorků, je jedna z nejpravděpodobnějších hypotéz, jak se mohl virus přenést z netopýrů na člověka,“ řekl Embarek ve čtvrtečním vysílání dánské televize TV2.

„V takovém případě by byl nakažen pracovník z laboratoře místo náhodného vesničana nebo jiné osoby, která má pravidelný kontakt s netopýry. Takže to spadá do kategorie ‚pravděpodobné‘,“ dodal.

Vědec ale zdůraznil, že to jsou stále hypotézy, protože přímý důkaz vyšetřovatelé WHO dosud nenašli.

Čína je dlouhodobě obviňována z utajování počátečního ohniska a zatajování informací o nákaze, která se objevila ve Wu-chanu v prosinci roku 2019.

Čína odmítla další vyšetřování původu koronaviru

Svět

Umělý původ nepravděpodobný

Embarek odmítá scénář, že virus vznikl uměle v laboratoři a unikl z ní. Tato hypotéza je podle závěrů výzkumníků extrémně nepravděpodobná. Ovšem WHO ji ale nemůže stoprocentně vyloučit, protože nehody se v laboratořích stávají.

Embarekův tým zjistil, že ve Wu-chanu bylo už v prosinci 2019, kdy o sobě dal koronavirus poprvé výrazně vědět, nejméně 13 jeho variant. To naznačuje, že se už nějakou dobu vyvíjel. Počátkem prosince mohla být podle něj ve Wu-chanu nakažena až tisícovka lidí. Odhad vychází z čínských údajů, které ukázaly 174 závažných případů onemocnění.

Trh Chua-nan, kde podle vědců byla oficiálně hlášena první skupina nakažených, se nachází v blízkosti Wuchanského centra pro prevenci a kontrolu nemocí a nedaleko Wuchanského institutu virologie, kde vědci studovali koronaviry.

Žena z Wu-chanu onemocněla mnohem dřív, než Čína oznámila koronavirus. Bydlela nedaleko laboratoře

Koronavirus

Proč najednou přestěhovali laboratoř?

Doktor Embarek potvrdil, že jeho tým se v Číně jen s obtížemi dostával k laboratorním dokumentům. „Dostali jsme prezentaci a pak jsme o tom mluvili a pokládali otázky, na které jsme se chtěli zeptat, ale vůbec jsme se nedostali k nahlédnutí do jakékoli dokumentace,“ řekl.

Wuchanské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí od roku 2013 nezveřejnilo zprávu o práci s netopýry, ale doktor Embarek varoval, že to „neznamená, že od té doby s netopýry nepracovali“.

Poukazuje také na to, že laboratoř byla v prosinci 2019 přestěhována z blízkosti trhu. „Je zajímavé, že se laboratoř přestěhovala 2. prosince 2019,“ řekl Embarek. Dále pokračuje: „To je období, kdy to všechno začalo. Když se stěhuje laboratoř, je to rušivý prvek v běžném pracovním toku, všechno to narušuje. Bude zajímavé se na toto období a laboratoř podívat.”

Reklama

Výběr článků

Načítám