Hlavní obsah

Hasičům pomohou chytré brýle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenným pomocníkem hasičů při zásazích v budovách by se měly stát brýle s rozšířenou realitou zabudované přímo v helmách. Hasiče zavedou pomocí jednoduchých šipek na displeji k únikovým východům, hydrantům, uzávěrům energií i k lidem, kteří čekají na záchranu.

Foto: archiv VUT Brno, .

Tak vypadají brýle s rozšířenou realitou.

Článek

Prototyp brýlí je v podstatě hotov. Jde o technologii známou z videoher, například z chytání pokémonů. Výzkumníci ji jen přizpůsobili pro potřeby hasičů a jsou schopni je provést i složitými komplexy.

Hasič vidí dvě reality: tu skutečnou, tedy prostor, v němž zasahuje, a také tzv. rozšířenou, kdy mu brýle zobrazují počítačový plán budovy s doplňujícími informacemi a šipkami k orientaci.

Tesla Bot vypadá jako člověk, používá technologie z autonomních vozů

AutoMoto

„Ideální by bylo, aby hasič již při vystupování z vozu na místě neštěstí měl v helmě nahrán celý protipožární plán budovy. Současný software již umí z těch papírových plánů vytvořit 3D počítačové modely. Přímo na místě rozhoduje o postupu hasič, naše brýle mohou být jeho pomocníkem,“ řekl Právu vývojář Kryštof Zeman s tím, že prototyp bude hotov do konce roku.

Průvodce i rádce

Unikátní projekt je společným dílem vědců z ústavu telekomunikací fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií brněnského Vysokého učení technického (VUT), vývojářů z firmy Gina Software, České asociace hasičských důstojníků a Technologické agentury ČR.

Už žádná anonymita. Policie otestuje dron, který dohlédne na davy

Věda a školy

Jeho snahou je hasičům co nejvíce každý zákrok zjednodušit a zrychlit. Vychází z toho, že v zakouřeném prostoru se šlehajícími plameny, který je plný sutin, potřebuje hasič každou vteřinu.

„Celý systém musí být co nejsnadnější. K navigaci v budově s rozšířenou realitou proto používáme šipky z počítačových her,“ vysvětlil Zeman.

Rodinná porodnice nabízí i 3D model plodu

Věda a školy

Vypátrat lidi v objektu by mohla pomoci detekce jejich mobilních telefonů a elektronických přístrojů. Při katastrofách na velkém prostoru by důležitá data pro hasiče mohl do rozšířené reality doplňovat velitel zásahu, který si prostor prohlédne z vrtulníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám