Hlavní obsah

Už žádná anonymita. Policie otestuje dron, který dohlédne na davy

Pomocníkem policie při hromadných akcích – od demonstrací až po sportovní utkání – se může stát nově vyvinutý dron z brněnského Vysokého učení technického (VUT).

Foto: Archiv Davida Bažouta , Právo

David Bažout s kolegou Adamem Ferenczem při práci s nově vyvinutým dronem pro policii.

Článek

Jeho součástí je detektor neobvyklých akcí. Zařízení umí hlásit náhlé změny v davech lidí, způsobené například odpálením dýmovnice nebo rvačkou. Změny zakreslí do mapy.

Nový skener umí v těle odhalit zánět. Pomůže i cukrovkářům

Domácí

Nemá jít o šmírování lidí neporušujících zákon. Cílem je, aby se policisté a záchranáři dostali k případným potyčkám či zraněným při hromadných akcích co nejrychleji. Dron ale pomůže vypátrat také výtržníky, kteří dosud spoléhali na to, že se jim podaří zmizet v davu.

Už žádná anonymita

Není to ale jen pouhé vznášedlo s kamerou, jímž si policista z nebe zkontroluje velké prostranství. Zařízení má neuronovou síť, kterou lze přirovnat k lidskému mozku. Díky tomu se umí učit. Jeho upozornění tak budou s každou další akcí, v níž bude nasazen, přesnější.

Pouze mužská doména? Na ČVUT probíhá Letní škola IT pro středoškolačky

Věda a školy

„Dron s detektorem nikomu neříká, zda vidí něco protiprávního. To neumí. On si nejprve celou lokalitu nasnímá. Je schopen pořídit až 35 fotografií za vteřinu. Následně oblast kontroluje, a pokud nastane zásadnější změna, ihned to zakreslí do mapy,“ řekl Právu tvůrce zařízení a nový absolvent Fakulty informačních technologií VUT David Bažout. Zařízení sleduje náhlou změnu tvaru davu lidí a červeně tuto plochu zvýrazňuje v počítači.

Při demonstracích mnozí výtržníci spoléhají na anonymitu davu. Zjednodušeně řečeno z něj náhle někdo vyběhne, hodí dělobuch, dýmovnici nebo něco rozbije či někoho uhodí a pak zase zmizí v okolní tlačenici. Oku policejního operátora to může uniknout, dronu s detektorem neobvyklých akcí se to ale nestane, protože je prostě pozornější.

Výtržníci se neschovají

„Může být cenným pomocníkem pro hledání osob, které si myslí, že po spáchání výtržnosti zmizí v davu. Své snímky umí vyhodnotit, projít databáze a v některých případech i určit útočníka,“ vysvětlil Bažout.

Zařízení bude již brzy testováno s republikovou policií.

Česká společnost se zúčastní mise na Měsíc, dodá detektory

Věda a školy

Vývoj s detektorem trval přes dva roky. Technika je využitelná i pro sledování dopravně nebezpečných úseků silnic a bude schopna upozornit jejich správce či policii na případné nehody. Přenos dat je již natolik jednoduchý, že změny na elektronické mapě celého prostoru vytvářené počítačem nesleduje jen operátor dronu, ale prostřednictvím tabletu i policista přímo v davu.

Reklama

Výběr článků

Načítám