Hlavní obsah

Tesla Bot vypadá jako člověk, používá technologie z autonomních vozů

Novinky, Daniel Havlina

Americká automobilka Tesla na nedávné konferenci minulý týden představila v přímém přenosu mimo jiné humanoidního robota s názvem Tesla Bot, který má být oficiálně uveden příští rok.

Foto: Tesla

Tesla Bot

Článek

Vizionář, miliardář a zakladatel technologického gigantu Tesla Elon Musk se už dříve nechal slyšet, že má určité obavy z vývoje umělé inteligence a pokročilé robotiky. Právě kvůli těmto skutečnostem návštěvníky nedávné konference Tesla  překvapilo představení vlastního humanoidního robota Tesla Bot.

Tesla Model Y dorazil do Česka, ceny má odvážné

AutoMoto

Musk uvedl, že Tesla je největší světovou společností v oblasti robotiky s tím, že její auta jsou vlastně roboti na kolech. I proto se údajně rozhodl pro představení vlastního humanoidního robota, který využije i technologii ze systému Autopilot umístěném ve vozech Tesla.

Foto: Tesla

Tesla Bot

Robot bude měřit 173 centimetrů a vážit 56,7 kilogramů. Stroj přitom bude moci unést až 20,4 kilogramů a ze země zvedne bezmála 70 kg. Musk robota popsal jako přátelskou bytost, která ovšem nebude schopnější a chytřejší než člověk, což má být určitou prevencí proti jeho zneužití. Stroj bude s lidmi komunikovat pomocí integrovaného displeje.

Tesla by měla robota zcela uvést v příštím roce s tím, že Musk blíže nespecifikoval, na jaké účely budou moci lidé stroj používat. Dá se předpokládat, že by měl Bot usnadňovat potencionálním majitelům jejich běžný život tak, že za ně bude vykonávat určité práce. Ve volném pohybu by měl robotovi pomáhat právě systém Autopilot.

Foto: Tesla

Tesla Bot

Mimo robota Tesla představila i čip D1, který byl vytvořen speciálně pro superpočítač. Ten by měl pomoci mimo jiné i pokročilejší funkci autonomního řízení, kterou chce společnost integrovat do svých budoucích i současných modelů.

Reklama

Související články

Levná tesla má být už ve stadiu prototypu

Už víme, že čínská divize automobilky Tesla chystá levnější vůz pro trhy celého světa. Podle údajně dobře informovaného zdroje by tento vůz měl být už nyní ve...

Výběr článků

Načítám