Hlavní obsah

Dvoumetrové rozestupy při běhání nestačí, ukazuje simulace

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda tento týden umožnila individuálně sportovat bez roušek za dodržování patřičných rozestupů. Jak ale ukazuje simulace společnosti Ansys, obyčejný dvoumetrový rozestup rozhodně nemusí stačit. Z hlediska rozstřiku kapének při kýchnutí je už bezpečnější, když běžci běží vedle sebe. Největší jistotou je však dodržovat si odstup ještě větší a neběhat přímo za sebou.

Simulace ukazuje, jak se při běhu šíří kapénky Video: Ansys

 
Článek

Zachovávání minimálně dvoumetrového odstupu je jedna ze stěžejních zásad při zpomalování šíření nákazy novým koronavirem. Simulace technologické společnosti Ansys, která se mimo jiné zabývá i simulací pohybu kapalin, ukazuje, že doporučovaný odstup při běhání nemusí být bezpečný.

„Když velryba či delfín vyfouknou z dýchacího otvoru vodu, tak ji vidíme a můžeme před ní uskočit,“ použil příměr Marc Horner, šéf medicínského oddělení společnosti Ansys. „Když ale někdo zakašle nebo kýchne, stane se to velice rychle a kapénky jsou příliš malé,“ vysvětlil dál pro Daily Mail. Pomocí simulace chce, aby si lidi vytvořili mentální obraz toho, kam až kapénky mohu dolétnout.

Otevírají se venkovní sportoviště. Běh a cyklistika bez roušky, rozhodla vláda

Koronavirus

Pro potřeby simulace Ansys byla použita vzdálenost mezi běžícími lidmi v délce 1,8 metru, což odpovídá šesti stopám, které jako vhodnou minimální vzdálenost doporučují americké úřady. Česká vláda doporučuje minimální vzdálenost dvou metrů.

Když ten před vámi zakašle, vběhnete rovnou do toho

Simulace rozptylu kapének pak ukazuje to, co je logické, ale řada lidí si to nemusí uvědomit. „Když někdo zakašle, kapénky jsou rozprášeny do vzduchu, a pokud běžíte šest stop za ním, vběhnete přímo do nich,“ uvedl Horner.

Vláda otevřela sportoviště. Lidé se předhánějí v rezervacích

Koronavirus

Simulace ukazuje, že bezpečnější než ve dvoumetrovém rozestupu je dokonce běžet vedle sebe. Ještě bezpečnější pak je neběhat za sebou, ale držet se od běžce stranou.

Jak ovšem připomíná i Horner, simulace nepočítá s větrem. Nemá rovněž za cíl stanovit přesný odhad bezpečné vzdálenosti. Vzhledem k mnoha faktorům, které rozptyl kapének ovlivňují, to ani není možné.

„Když ale máte tento mentální obraz v hlavě, řeknete si: Ok, běhat za někým dva metry nemusí stačit, musím se ještě víc stáhnout,“ uvedl Horner a dodal, že lidé potřebují názorně pochopit, proč jsou zapotřebí nařízení o sociálním distancování, a vytváření podobných mentálních obrazů v tom pomáhá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám