Hlavní obsah

Dvě pětiny nákaz zjištěných u dětí od dubna odhalilo testování ve školách

Praha

Při testování na covid-19 ve školách se od první poloviny dubna potvrdily zhruba dvě pětiny nákaz zjištěných od té doby u dětí ve věku pěti až 15 let. Celkový záchyt nakažených mezi nimi činil v daném období 11 255, pozitivní test ve škole mělo 4237 z nich. Ve školách se k 22. červnu provedlo asi 11,5 milionu testů žáků a zaměstnanců, nákaza se potvrdila v 0,04 procenta případů.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Testování ve školách provázelo začátek rotační výuky. Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to ze statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Testování na covid-19 začalo ve školách 12. dubna s návratem prvních skupin dětí z výuky na dálku zpět do lavic. Resort školství ho navrhl v únoru, poté se ale epidemická situace zhoršila a od 1. března byly všechny školy zavřené.

Testování mělo umožnit znovuobnovení distanční výuky pro co nejvíce žáků. V lednu a únoru fungovaly prezenčně jen první a druhé třídy a mateřské a speciální školy. Od 12. dubna se pak postupně do 24. května do škol vrátili všichni žáci.

Ve škole a školce na Uherskohradišťsku odhalili ohniska britské mutace

Domácí

Podle MŠMT obdržely školy téměř 15,5 milionu antigenních testů. Nakupovalo je ministerstvo vnitra, Správa státních hmotných rezerv, ale i zřizovatelé škol nebo školy samotné, jak uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Školy podle ní využily také testy, které dostaly darem. „Přesným vyčíslením nedisponujeme,” řekla.

Se školním kolektivem mohlo souviset 3000 případů

Podle údajů ÚZIS se ve školách k 22. červnu provedlo 1,632 milionu testů zaměstnanců a 9,883 milionu testů žáků. Nákaza se při tom potvrdila u 641 pracovníků škol a 4237 dětí. U obou skupin tvořil záchyt asi 0,04 procenta testů.

Celkově se za sledované období potvrdil covid-19 v ČR u 11 255 dětí ve věku pěti až 15 let, z toho pozitivní testy ze škol tvořily 38 procent.

Epidemická šetření podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška prokázala, že 2982 případů souviselo pravděpodobně se školním kolektivem.

Musely být děti tak dlouho doma? Letos to určitě smysl mělo, tvrdí Dušek

Domácí

Stát pro školy zajistil neinvazivní antigenní testy se samoodběrem z přední části nosu. Jako první obdržely dodávku od společnosti Lepu za 237,5 milionu korun, tyto testy pak byly doplněné zčásti dalšími určenými původně pro testování ve státní správě. Následovaly antigenní testy od společnosti Singclean za 160 milionů Kč a dvě dodávky antigenních testů Sejoy za 279 milionů.

Na podporu přesnějšího PCR testování, které si školy mohly zajistit samy, dostal resort 100 milionů korun. Peníze za PCR testy se mají školám proplácet zpětně.

Přesné celkové náklady MŠMT zatím nezná

Testování ve školách skončí 30. června. Náklady na něj byly v řádech stovek milionů korun, přesnou částku ministerstvo školství nezná.

Počet použitých PCR testů by podle Lednové měly školy vykázat rovněž do 30. června.

Z dvou milionů testů na školách tisíc pozitivních. Není to zbytečné, míní Dušek

Domácí

„Kolik bude celkem proplaceno, závisí na skutečných nákladech škol. PCR testy podle našich informací využilo 354 škol a MŠMT jim v tomto případě pošle zpětně podle skutečně vykázaných testů normativ na jednoho testovaného 200 Kč,” zmínila.

„Proplacení nákladů pak bude záviset na rychlosti převodu prostředků z kapitoly a na možnostech krajských úřadů,” dodala.

Žáci se na začátku září třikrát otestují na covid

Věda a školy

Na začátek příštího školního roku je plán takový, že se žáci základních a středních škol na počátku září třikrát preventivně otestují na koronavirus. Testování začne 1. září, děti nastupující do 1. tříd ZŠ se ale budou moct testovat až 2. září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám