Hlavní obsah

Čeští badatelé zkoumali záhadné úhyny orlů. Jejich článek získal v USA prestižní cenu

Mezinárodní tým zahrnující i české výzkumníky Akademie věd ČR z Českých Budějovic a Třeboně získal od Americké asociace pro rozvoj vědy prestižní Cenu Newcomba Clevelanda, a to za nejlepší výzkumný článek ve vědeckém časopise Science. Článek, o kterém jsme loni rovněž informovali, objasňoval záhadná úmrtí orlů bělohlavých na jihovýchodě USA.

Foto: Petr Znachor, HBÚ, BC AV ČR

Orel bělohlavý

Článek

Text vysvětlující záhadná úmrtí orlů bělohlavých na jihovýchodě Spojených států, která více než čtvrtstoletí trápila tamní veřejnost, vyšel v časopise Science loni v březnu. Navíc s fotografií orla bělohlavého, symbolu USA, na titulní straně.

Čeští vědci pomohli objasnit záhadná úmrtí orlů v USA. Ptákům se začíná dařit

Věda a školy

Mezinárodní tým (Česko, Německo, USA) s přispěním vědců z Biologického centra AV ČR, Mikrobiologického ústavu AV ČR a Jihočeské univerzity odhalil mikroskopické sinice jako původce toxinu, který je zodpovědný za neurologické onemocnění a následné úhyny orlů.

„Pomocí čtení celého genomu sinice se nám podařilo nalézt geny, které hrají klíčovou roli při tvorbě zmiňované látky,“ připomněl vedoucí týmu českobudějovického Biologického centra Jan Mareš.

Orli mořští se opět vracejí do Česka

Domácí

„Aby situace nebyla tak jednoduchá, ukázalo se, že toxin je produkován sinicí pouze v případě, že je v okolním prostředí přítomen brom,“ doplnil Pavel Hrouzek, vedoucí týmu z Mikrobiologického ústavu AV ČR – Centra Algatech v Třeboni, kde se zkoumání sinic dlouhodobě věnují.

Zatím se podle něj neví, jak přesně se ve vodním prostředí brom objevil. „Není vyloučené, že pochází z lidské činnosti,“ poznamenal Hrouzek.

Sinice jsou bakteriální mikroorganismy, které mají schopnost fotosyntézy, tedy přeměny sluneční energie na energii chemickou. Celá řada sinic obsahuje toxiny, které mohou dokonce způsobit letální otravy zvířat a zdravotní problémy u lidí. Toxické sinice se mohou vyskytnout i v Česku v živinami zatížených povrchových vodách.

Z Ameriky každopádně už loni přicházely zprávy, že se tomuto druhu orla, který byl dříve na pokraji vyhynutí, začíná dařit.

Nejstarší ocenění vydavatele

Co se týká aktuálního ocenění, tak správní rada Americké asociace pro rozvoj vědy (AAAS), vydavatele magazínu Science, tento měsíc oznámila, že článek Hunting the eagle killer: A cyanobacterial neurotoxin causes vacuolar myelinopathy získal prestižní a nejstarší ocenění vydavatele – Cenu Newcomba Clevelanda.

Cena se již od roku 1923 každoročně uděluje nejlepší vědecké práci publikované v časopisu Science.

Ocenění Česká hlava získalo pět vědců a firma

Věda a školy

AAAS je největší světovou vědeckou společností a vydavatelem časopisů Science, Science Translational Medicine, Science Signaling, digitálních časopisů s otevřeným přístupem Science Advances, Science Immunology a Science Robotics. Asociace byla založena v roce 1848 a zahrnuje více než 250 přidružených společností a akademií věd, které slouží 10 milionům jednotlivců.

Nyní udělila i sedm dalších různých ocenění za „příspěvky pro vědu a společnost”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám