Hlavní obsah

Ocenění Česká hlava získalo pět vědců a firma

Praha

Ocenění Česká hlava 2021 získali čtyři vědci, jedna vědkyně a jedna firma. Vedle laureáta hlavní národní ceny, experta na teorii systémů a automatického řízení Vladimíra Kučery, dostal cenu např. Pavel Osmančík ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy za studii prevence mozkové příhody či Martina Háková zkoumající využití nanovlákenných polymerů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva laureát ceny Lorem Pavel Osmančík, laureát ceny Invence Jiří Potůček, laureátka ceny Doctorandus Martina Háková, laureát Národní ceny vlády Vladimír Kučera, Libor Jílek ze společnosti Final Tools a laureát ceny Doctorandus Libor Šmejkal

Článek

Kučerovým významným vědeckým přínosem je parametrizace regulátorů, které stabilizují danou soustavu – tzv. Youla-Kuče­rova parametrizace. Tento výstup podle odborníků umožnil nový přístup k návrhu optimálních a robustních regulačních obvodů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Laureát Národní ceny vlády Česká hlava Vladimír Kučera na tiskové konferenci k vyhlášení vítězů 20. ročníku soutěže pro nejlepší české vědce a techniky

Kučera v minulosti působil také jako dlouholetý ředitel Ústavu teorie informace a automatizace Akademie věd ČR a jako děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Působil na mnoha zahraničních pracovištích – v Kanadě, USA či ve Francii. Profesorem technické kybernetiky se stal v roce 1996. Nyní pracuje v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky a je emeritním vědeckým pracovníkem AV ČR.

Chirurgický zákrok stejně účinný jako léčba

Pavel Osmančík, laureát ceny Lorem za mimořádný počin v oblasti zdravotnictví, vedl studii porovnávající metody prevence cévní mozkové příhody u pacientů s poruchou srdečního rytmu – tzv. fibrilací síní.

Studie prokázala, že chirurgický zákrok, uzávěr ouška levé síně, je v prevenci mozkové příhody stejně účinný jako dlouhodobá léčba snižující srážlivost krve.

Speciální polštář může změnit postupy v léčbě poranění hlavy, hlásí lékařská fakulta

Věda a školy

Ocenění v kategorii Invence letos dostal odborník na modelování biologických systémů Jiří Potůček za telemedicínskou platformu pro lékaře. Ti skrze ní mohou pacienty „navštěvovat” v domácím prostředí a monitorovat na dálku některé jejich fyziologické funkce.

Potůček sdělil, že původní projekt byl poprvé spuštěn před několika lety v Brazílii, uplatnění bude mít také v Egyptě a v budoucnu by měla být pokročilá verze systému využitelná i v Česku.

Analýza léčiv

Cenu Doctorandus za technické vědy má Martina Háková z královéhradecké Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy. Jedním z výsledků výzkumu, na kterém pracovala, byl vznik patentované technologie na výrobu tzv. vlákenných sorbentů ze směsi mikro a nanovláken.

Háková mj. testovala podmínky použití nanovláken při analýze léčiv v biologických vzorcích. Díky výzkumu tým určil několik nanovlákenných materiálů, které jsou méně nákladné oproti komerčním sorbentům a fungují lépe. Vědkyně spolupracovala s odborníky z Technické univerzity v Liberci.

V Liberci vyrábějí náplasti z nanovlákna s lepšími hojivými účinky

Domácí

Laureátem ceny Doctorandus za přírodní vědy je Libor Šmejkal, který s kolegy z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR objevil nový typ tzv. antiferromagnetů – krystalů se sousedními atomovými magnetickými momenty uspořádanými opačným směrem.

„Takové krystaly se ukazují, že umožňují, aby se elektrony v nich pohybovaly velmi efektivním způsobem,” popsal Šmejkal.

Tím, že tým experimentálně ověřil původní teoretickou předpověď, přispěl ke vzniku nového oboru – topologického magnetismu s nízkoztrátovými a vysoce mobilními elektrony. Výzkum může v budoucnu přispět k větší výdrži baterií v elektronice a k technologiím šetrnějším vůči životnímu prostředí.

Firma Final Tools pak letos získala cenu v kategorii Industrie. Uspěla díky vývoji souboru nástrojů pro velmi přesné obrábění děr, např. nábojových komor u zbraní či pístových otvorů v hydraulice.

Cenu Česká hlava dostali čtyři vědci a jedna firma

Věda a školy

Ceny Česká hlava se udělují od roku 2002. Loňským laureátem byl molekulární imunolog Václav Hořejší. V minulosti cenu získali egyptolog Miroslav Bárta, chemik Antonín Holý, lékař Pavel Klener, který se zasloužil o zavedení chemoterapie do léčby zhoubných nádorů, nebo zakladatel dětské onkologie Josef Koutecký.

K dalším laureátům patří rostlinný genetik Jaroslav Doležel či odborník na středověkou duchovní kulturu Petr Sommer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám