Hlavní obsah

Američan a Francouz instalují u ISS nové solární panely

Aktualizováno

Americký astronaut Shane Kimbrough z úřadu NASA a jeho francouzský kolega Thomas Pesquet zastupující Evropskou kosmickou agenturu (ESA) vyrazili na novou pracovní směnu do otevřeného vesmíru vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Jejich úkolem je instalace nových solárních panelů, které pomohou zlepšit zásobování ISS energií.

Živě: Astronauti vystupují z ISS do kosmuVideo: NASA

 
Článek

Výstup „ven“ za staničního modulu Quest měl být zahájen ve středu ve 14:00 SELČ. K přepnutí skafandrů obou astronautů na vnitřní baterie, čímž se vždy tyto mise oficiálně zahajují, nakonec došlo ve 14:11.

Pesquet má na sobě skafandr s červenými pruhy, Kimbrough má skafandr bez rozlišovacích pruhů. Pracovat by měli šest a půl hodiny.

„Hlavním úkolem je příprava a instalace nových panelů fotovoltaických článků iROSA na příhradovou konstrukci ITS-P6 (křídlo 2B). Manipulátor SSRMS již dopravil iROSA k místu montáže. V průběhu výstupu ho má (z paluby ISS) ovládat americká astronautka Megan McArthurová,“ popsal specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Nové solární panely budou součástí nového systému, který pomůže zlepšit zásobování laboratoře na oběžné dráze energií. Dalších pět dvojic panelů dorazí v následujících měsících. S instalací první dvojice začínají astronauti Kimbrough a Pesquet nyní, pokračovat pak mají 20. června.

Dané solární panely pro vylepšení energetického systému, stejně tak materiál pro další vědecké pokusy včetně množství malých olihní a želvušek, schopných přežít v nejtvrdších podmínkách, dopravila v červnu na orbitální komplex nákladní loď Dragon 2 společnosti SpaceX.

Loď Dragon dopravila na ISS olihně a želvušky

Věda a školy

Na stanici aktuálně kotví dvě lodi SpaceX. Kromě nákladního Dragonu je tam i pilotovaná loď Crew Dragon Endeavour. Ta na ISS dopravila v dubnu čtyřčlennou posádku: dva zástupce NASA McArthurovou a Kimbrougha, jejich japonského kolegu Akihika Hošideho a Francouze Pesqueta.

„Vesmírná procházka“ ruských kosmonautů

V červnu již proběhla směna dvou členů posádky mimo vnitřní prostory ISS. Šlo o více než sedmihodinový výstup ruských kosmonautů Olega Novického a Pjotra Dubrova.

Vesmírné smetí prorazilo díru do robotické ruky na ISS. Nadále však funguje, hlásí NASA

Věda a školy

„Hlavními úkoly byla výměna regulátoru č. 1 na modulu Zarja či přesun manipulátoru Strela na modul Poisk,“ zmínil Václavík příklady jejich práce. Kosmonauti podle něj rovněž měli čistit okna a pátrat po prasklinách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám