Hlavní obsah

Astronaut vyfotil unikátní snímky pouště z oběžné dráhy

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský astronaut Thomas Pesquet z Evropské kosmické agentury (ESA) pořídil z oběžné dráhy fotky, na nichž Země připomíná spíše planetu Mars. Na snímcích je zachyceno takzvané Oko Sahary – rozlehlá kruhová struktura v Mauritánii, která je díky dobré viditelnosti z vesmíru mezi astronauty velmi oblíbená.

Foto: Profimedia.cz

Oko Sahary zvěčněné z oběžné dráhy.

Článek

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) v současné době obíhá kolem Země, podle snímků jednoho z členů posádky Thomase Pesqueta, zobrazujích načervenalou a oranžově zbarvenou krajinu, to však vypadá, jako by si spletla planetu.

Podobný pocit měl i samotný Pesquet. „Když se mi naskytl tento pohled, myslel jsem, že kroužím kolem Marsu. Žádný mrak v dohlednu a červené a okrové barvy táhnoucí se až k obzoru,” popsal zážitek astronaut.

Foto: The European Space Agency

Koláž ze snímků struktury Richat pořízených Thomasem Pesquetem.

„Takto si představuji, že by Perseverance rover viděl Mars při přistání,” dodal v odkazu na robotického průzkumníka americké vesmírné agentuty NASA, který slouží právě k průzkumu planety Mars.

Oko Sahary, formálně známé jako struktura Richat, se skládá z několika soustředných kruhů a nachází se v saharské poušti na hranici regionů Adrar a Tiris Zemmour nedaleko města Ouadane v africké Mauritánii.

S ohledem na dobrou viditelnost z vesmíru je tato oblast, která má v průměru zhruba 50 kilometrů, oblíbená především mezi astronauty.

„Pokud existuje nějaký snímek, který je pro astronauty ve vesmíru klišé, pak je to struktura Richat, známá také jako Oko Sahary. Všichni jsme tu pořídili jednu nebo dvě fotografie,” sdělil astronaut na svém Twitteru.

Pasquer zde pořídil celou řadu fotografií, které následně poslal do Střediska řízení kosmických letů, kde z nich vytvořili uhrančivou koláž.

Reklama

Výběr článků

Načítám