Hlavní obsah

Ve vesmírné soutěži budou žáci vymýšlet novou stanici na oběžné dráze Měsíce

Novinky,

Odborníci z vesmírných agentur po celém světě již dlouho debatují o projektu vesmírné stanice na oběžné dráze Měsíce. Pořadatelé česko-ruské soutěže Vesmír nás spojuje i proto pro její 2. kolo vyhlásili úkol právě s touto tematikou – 30 postoupivších školáků z Česka a 30 z Ruska bude natáčet video o nové potenciální vesmírné stanici.

Pozvánka do dalšího kola soutěže od kosmonauta AvdějevaVideo: Roskosmos

 
Článek

V uplynulých dnech byly zveřejněny výsledky prvního kola, více zde. Zájem o soutěž projevilo 740 dětí z Ruska a 120 dětí z Česka ve věku od 13 do 18 let.

Účastníci v prvním kole psali esej na jedno z témat: „Můj let do vesmíru“ či „Proč chci navštívit Hvězdné městečko“. Právě exkurze na toto místo u Moskvy, kde se kosmonauti tradičně připravují na své cesty, je hlavním lákadlem pro soutěžící. [celá zpráva]

Vybrané ukázky z esejí:
Sophia Theodora Klímová, 14 let, Loděnice
I přes obrovský pokrok, který lidstvo udělalo, lidé nedokážou vesmír úplně přesně popsat nebo pojmenovat. Vesmír totiž zůstává jednou z největších záhad, kterou známe. Sice se tam již pár lidí dostalo a máme ve „vesmíru“ orbitální stanice, ale zatím lidé navštívili ze všech možných těles naší planetární soustavy jenom Měsíc – a to ještě velice krátce (v rozmezí tří let) v době, kdy dnešní generace nebyla na světě. (...) Ale i za tu krátkou dobu, co jsme udělali první krok, jsme načerpali celkem dost nových poznatků. I přesto jsme jen nahlédli pouze na „začátek“. Proto bychom měli v našem úsilí o „pochopení vesmíru“ pokračovat. Třebaže vesmír je tak velký a možná nekonečný a naše Země tak malá a naše životy tak krátké.
Matěj Otýs, 17 let, Plzeň
Myslím si, že to byly vesmírné cesty samotné, které způsobily tento posun. Protože až tehdy, kdy lidé opustili Zemi, ji opravdu mohli vidět takovou, jaká opravdu je. Z vesmíru naše planeta není rozřezaná na jednotlivé státy tak, jako je to na všech mapách, jen stěží jsou patrné naše rozdíly a spory. Lidé letěli do vesmíru, přistáli na Měsíci, ale to nejdůležitější, co bylo během té krátké doby, kdy létáme do vesmíru, objeveno, je Země samotná. (...) Nezáleží na tom, jestli to byl první Rus v kosmu nebo první Američan na Měsíci, tyto skutky dokážou inspirovat celé generace a spojit nás pro společný cíl.
Adéla Dvořáková, 14 let, Choceň
Před samotným letem však musí astronauti absolvovat také několik hodin v podtlakových a termo komorách, aby si jejich tělo zvyklo na extrémní podmínky, které mohou při pobytu ve vesmíru nastat. Lékaři současně sledují jejich reakce při vdechování kyslíku za zvýšeného tlaku nebo při různém obsahu kyslíku ve vzduchu. Mám ráda extrémní zátěže, vždy je to pro mě výzva. A tak mě ani tento okamžik vůbec neleká, ba naopak... Pobyt ve vesmíru je ale také obrovská zátěž na psychiku. Proto tráví kosmonauti během výcviku i několik dnů v izolované místnosti bez zvuku a světla, aby si zvykli na podmínky dlouhého pobytu ve vesmíru. Ticho moc nevyhledávám, ale je-li to nezbytně nutné, i tuto oběť jsem schopna přinést. Přes všechny podmínky, přes řadu překážek a těžkostí i léta studií ale stále doufám, že někdy opravdu prožiji svůj první let do vesmíru.

Autoři nejlepších prací z ČR a Ruska obdrží cenu nazvanou Oběd kosmonauta a postupují do dalšího kola. Novým úkolem je vytvořit video na téma „Moje vesmírná stanice na oběžné dráze Měsíce“.

„Téma vychází z hlubokých a rozsáhlých diskuzí, které probíhají v současné kosmonautice ve vztahu k nejvěrnějšímu souputníkovi naší planety na cestě vesmírem, Měsíci,“ řekl ruský kosmonaut Sergej Avdějev, který zaslal videopozdrav účastníkům 2. kola.

„Sáhněte po svých nejdivočejších představách a dětských snech, které jsou často úplně jiné než vážné plány nás dospělých a které se mnohdy ukážou být velmi překvapujícími, inspirativními a správnými. Přemýšlejte, hledejte, rozjímejte!“ vyzval školáky.

Formu videoprojektu a jeho příběh si účastníci volí sami. Může to být například popis toho, jak by mohla vypadat měsíční stanice, videoklip, prezentace modelu nebo koláž.

Na účastníky čekají i další ceny od organizátorů a partnerů soutěže: knihy podepsané kosmonauty, teleskopy, vstupenky do planetária v Česku, hlavní cenou bude zmírněná cesta do Hvězdného městečka.

Liberecká videokonference s kosmonauty na ISS

Soutěžící se zúčastnili i Letní kosmické školy s názvem Společně do vesmíru, která proběhla na Technické univerzitě v Liberci od 14. do 21. července. [celá zpráva]

Spojení Liberce s ISS - 1. částVideo: Roskosmos

Spojení Liberce s ISS - 2. částVideo: Roskosmos

Hlavní událostí bylo přímé spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), v rámci kterého ruští kosmonauti Oleg Artěmjev a Sergej Prokopjev odpovídali zájemcům na otázky. Videokonferenci přibližují dvě videa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám