Hlavní obsah

Rusko a USA chystají vesmírnou stanici na oběžné dráze Měsíce

Novinky,

Spojené státy a Rusko se chystají vybudovat první vesmírnou stanici na oběžné dráze Měsíce. Na spolupráci na tomto projektu, který vede americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA), se dohodly ve středu. Stanice by měla pomáhat při prozkoumávání hlubokého vesmíru. A potenciálně i při vyslání lidské posádky na Mars.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Na oběžné dráze Měsíce se má objevit nová kosmická stanice.

Článek

„Souhlasili jsme s výstavbou vesmírné stanice nazvané Deep Space Gateway na oběžné dráze Měsíce,“ řekl podle ruské televize RT vedoucí ruské vesmírné agentury Roskosmos Igor Komarov.

Doplnil, že první moduly by mohly být připraveny mezi lety 2024 a 2026. „První fáze projektu bude zahrnovat výstavbu orbitální části stanice,“ vysvětlil Komarov.

Podpis společného prohlášení s agenturou Roskosmos o výzkumu vesmírného prostoru v okolí Měsíce potvrzuje i NASA na svých webových stránkách. Stalo se tak na 68. mezinárodním astronautickém kongresu v australském městě Adelaide.

„Prohlášení představuje koncept vesmírné stanice jakožto možnosti cenově dostupného a udržitelného průzkumu,“ uvedl Robert Lightfoot z velitelství NASA ve Washingtonu.

Obě agentury společně s dalšími partnery Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), mezi něž patří třeba i Evropská kosmická agentura (ESA), vidí plánovanou lunární stanici jako strategickou součást dalšího průzkumu vesmíru. Daný prostor je prý ideální pro testování náročnějších misí i robotických zařízení, u kterých se počítá s jejich návratem zpět na Zemi.

NASA plánuje, že by lidé mohli cestovat hlouběji do Sluneční soustavy z místa poblíž Měsíce pomocí nových dopravních systémů pro průzkum hlubokého vesmíru, raketového systému Space Launch System a kosmické lodi Orion.

Ve stopách ISS

Nová stanice u Měsíce je zatím ve fázi přístav, bude třeba ještě mimo jiné zajistit, aby tam astronauti mohli přebývat a množství dalších náležitostí. Američtí a ruští vědci nicméně v konceptu stanice chtějí jít právě ve stopách plně funkční ISS, která je na oběžné dráze Země.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti zamrzli v nehybné póze

Astronauti doufají, že Deep Space Gateway pomůže lidem v budoucnu uspořádávat vesmírné lety na Mars i na další místa ve Sluneční soustavě.

Komarov uvedl, že technologie použité při výstavbě stanice se mohou později použít na měsíčním povrchu a potenciálně právě i na Marsu.

Vesmírná loď u Měsíce má být otevřena astronautům prakticky z celého světa. Kromě Rusů a Američanů by tam podle RT mohli létat také ti z Číny, Indie, Brazílie či Jihoafrické republiky.

Průzkum vesmíru, včetně společných misí na ISS, se tak jeví jako jedna z oblastí, kde si Moskva a Washington mohou nadále rozumět.

Reklama

Související články

Uvnitř Měsíce je zřejmě voda, odhalila studie

Na pólech našeho Měsíce se nachází voda, samozřejmě v pevném skupenství. Vědci jsou už déle přesvědčeni, že to je tím, že tam solární vítr zanesl vodík. Jinde...

Výběr článků

Načítám