Hlavní obsah

Na ISS jsou nezvaní hosté. Oportunistické bakterie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Šestice astronautů není na Mezinárodní vesmírné stanici sama. Hloubková kontrola odhalila, že spolu s lidmi na orbitální stanici žijí oportunistické patogenní bakterie, které v novém prostředí změnily své pozemské chování a představují tak pro astronauty potenciální riziko.

Foto: archiv NASA

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Článek

„Těm bakteriím se neříká oportunistické jen tak. Bakterie již ze své podstaty čekají na příležitost, aby se mohly stát patogenními,“ vysvětlil CNN Kasthuri Venkateswaran, jeden z výzkumníků NASA, jenž na možnou hrozbu upozornil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bakterie objevené na orbitální stanici by byly na Zemi téměř neškodné. Jedná se o patogeny Propionibacterium a Corynebacterium. První jmenovaná je zodpovědná za akné, druhá za respirační onemocnění. Co mohou vyvolat v prostředí takřka nulové gravitace, si ale odborníci soudit netroufají.

Nepředvídatelné chování

Zda, případně jak velké nebezpečí astronautům hrozí, není možné přesně říci, protože experti dole na Zemi nemohou dlouhodobě nasimulovat stejné podmínky jako na oběžné dráze.

A jak se nezvaní hosté na Mezinárodní vesmírnou stanici dostali? Spolu s posádkou. Zatímco náklad je před cestou na oběžnou dráhu sterilizován, astronauti jsou stejně jako všichni ostatní lidé přirozenými hostiteli miliónů bakterií.

Zatímco na Mezinárodní vesmírné stanici odborníci závažnější problémy vyvolané změněným chováním bakterií spíše neočekávají, v případě delších pobytů v kosmu - například při cestě na Mars - by mohla být mutace patogenů smrtící.

Venkateswaran upozornil také na to, že kromě toho, že se bakterie na ISS chovají jinak, se tam také množí mnohem rychleji. Týmy NASA to zjistily tak, že porovnaly výskyt bakterií ve vzduchových filtrech na orbitální stanici s filtry v částečně sterilním prostředí laboratoří NASA JPL v Pasadeně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám