Hlavní obsah

Výstava v Nemocnici Podlesí podporuje domácí péči a mobilní hospic

Novinky, Radka Miloševská

Umírání – ač je přirozenou součástí života, často se o něm bojíme mluvit nebo na něj vůbec pomyslet. Putovní výstava s názvem Jednou chci zemřít doma, kterou právě hostí Nemocnice Podlesí v Třinci, toto tabu odkrývá a přibližuje tak domácí péči a mobilní hospic.

Foto: Marcela Šimandlová

Šest regionálních fotografů spojilo své síly, aby svou tvorbou podpořili domácí péči a mobilní hospic.

Článek

V Nemocnice Podlesí, která je součástí skupiny Agel, najdou návštěvníci výstavu v prostoru vchodu do ambulantní části, v 1. patře u informační recepce. Nevšední fotografie, které zde budou k vidění do konce února, nabádají zamyslet se nad tím, jak chceme, aby o nás bylo před smrtí postaráno, a také jak se my sami chceme postarat o své blízké.

Šest regionálních fotografů spojilo své síly, aby svou tvorbou podpořili domácí péči a mobilní hospic. Jejich fotografie svým jedinečným a decentním způsobem ztvárňují těžké téma výstavy, která nese motto: Stejně jako je jedinečný život každého z nás, je jedinečný i způsob, jakým odcházíme.

„Ačkoliv Nemocnice Podlesí není hospic, nemá LDN ani jiné oddělení pro dlouhodobě nemocné a umírající, tuto myšlenku rádi pomůžeme šířit. Věříme, že odchod z tohoto světa může probíhat důstojným způsobem. Je ale jen na nás, jak to svým blízkým usnadníme,“ řekl předseda představenstva Nemocnice Podlesí MUDr. Radek Neuwirth, MBA.

„Výstavu vnímám jako pozitivní náhled na to, jak si máme vážit starších lidí, jejich zkušeností a oplatit jim to, co pro nás celý život dělali. A to se bezesporu týká i vztahu našich lékařů a sester ke starším pacientům, kterých je většina a kteří velmi oceňují vstřícný a laskavý přístup našich zaměstnanců,” dodal.

Na sedmi výstavních rollupech s fotografiemi a stručným popisem důvodu zapojení k  výstavě mohou návštěvníci vidět tvorbu Ireny Huťkové, Tomáše Kluse, Vlasty Pavlíkové, Pavla Zubka, Dariny Kuźmové a Marka Džupina. „Úcta ke stáří se nedá nařídit, ta se musí vypěstovat,“ řekla fotografka Irena Huťková.

A právě výstavou chtějí její tvůrci a organizátoři zasadit semínko a poděkovat těm, kteří v těchto těžkých chvílích svým blízkým pomáhají a nenechávají je v tom samotné.

Reklama

Výběr článků

Načítám