Hlavní obsah

Starostové na jižní Moravě připravují návštěvu Banátu

Novinky, Martin Habáň

Dobrovolný svazek obcí Tišnovsko připravil pro představitele obcí na jižní Moravě společný projekt, který navazuje na dlouhodobou spolupráci s partnery v oblastech rumunského a srbského Banátu.

Foto: Radomír Pavlíček

Banát

Článek

Díky dobrým vztahům a vzájemné výměně zkušeností se rozhodli zrealizovat společnou aktivitu a to týdenní návštěvou. Starostové obcí navštíví místa např. Coronini v Rumunsku, Matici Českou a Cesko Selo v Srbsku. Termín návštěvy je od 16. do 21. srpna.

Kromě zajímavého kulturního a společenského programu bude program obohacen o odborné semináře např. na téma Bezpečné obce – bezpečná Evropa, které organizuje poslanec EP Stanislav Polčák. Semináře budou probíhat v partnerských obcích.

Starostové se setkají s představiteli Matice české v Bele Crkvi, kde budou sdílet svoje názory a zkušenosti. Dále si budou moci prohlédnout historické památky nebo místní školy. Zástupci svozové společnosti KTS Ekologie mají připraven program ke zvýšení recyklace a sběru komunálního odpadu. V kulturních vystoupeních se v obou státech představí hudební skupiny z České republiky.

„Přínosem tohoto projektu je oživení společensko-kulturního dění v partnerských státech, podpora zapojování občanů do dobrovolnických a obecně prospěšných činností a aktivit. Setkání obyvatel různých věkových, společenských i etnických skupin zvýší povědomí o české menšině v Banátu a prohloubí vzájemné vztahy a sounáležitost těchto Čechů žijících mimo naši vlast,” uvedl starosta obce Železné Radomír Pavlíček (Starostové pro jižní Moravu).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám