Hlavní obsah

Pracovníci Beztíže během krize komunikuji s klienty online

Novinky, Eliška Paulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do virtuálního online prostoru se v posledních týdnech nepřesunuli jen muzikanti nebo herci. Komunikovat s klienty na sociálních sítích začali také pracovníci Beztíže, specializovaného oddělení Domu dětí a mládeže Praha 3 – Ulita.

Foto: Archiv Beztíže

Beztíže v minulosti uspořádala pro své klienty množství akcí. Teď se potkávají jen online

Článek

Ti se starají o Mladé lidi z rizikového prostředí, kteří mají blízko k drogám a drobné kriminalitě.

Začali organizovat živé internetové diskuse, motivovali mladé lidi se sklonem k nedodržování pravidel, aby je tentokrát respektovali.

„Na začátku pandemie jsme se snažili být co nejdostupnější, protože školy byly narychlo zavřené, děti a mladí z naší cílové skupiny měli spoustu otázek, kolovaly různé fake news. Někteří měli strach, co se to děje, proto jsme jim poskytovali ověřené informace, uklidňovali jsme je, diskutovali s nimi,“ popisuje situaci z počátku jara vedoucí Beztíže Tomáš Klumpar.

Otevřené zůstaly nízkoprahové kluby na Žižkově i v Nuslích, pokračovaly i terénní programy, i když školy už byly zavřené. „Kluby jsme ale od 16. března museli zavřít z nařízení vlády,“ uvedl Klumpar, který sbíral zkušenosti z práce s rizikovou mládeží mimo jiné i v USA.

Těší ho, že Ministerstvo práce a sociálních věcí začíná postupně rušit omezení poskytování sociálních služeb. Dokonce dalo na vědomí, že poprvé v historii alespoň dočasně uzná kyberprostor jako přirozené prostředí mladých lidí.

„Tím pádem můžeme oficiálně službu poskytovat online, čemuž se ministerstvo doposud bránilo,“ konstatuje Tomáš Klumpar.

Pracovníci z Beztíže v době krize nabídli svou kapacitu také Pečovatelskému centru Prahy 7, Naději, nebo zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc SOS dětské vesničky v Lahovicích.

„Seniorům pomáháme s koordinací služeb, administrativou či nákupy, s lidmi bez domova pracujeme v přechodném bydlení v Hotelu Harfa a v azylovém domě pro ženy ve Vršovicích. Právě tyto služby byly opatřeními spojenými s pandemií těmi nejpostiženějšími,“ popisuje vedoucí Beztíže.

Pracovníci terénních programů už vyrazili do ulic plnících se mladými lidmi, pro které jsou omezení už velmi dlouhá. Kolegové z nízkoprahových klubů se podle něj nejvíc těší, až budou moci od 11. května poskytovat služby naživo. „Od 25. května už pojedeme naplno v našich klubech podle aktuálního plánu,“ slibuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám