Hlavní obsah

Mistrovství v přípravě bramborového salátu: vítěz použil jablka i křepelčí vejce

Novinky, Marek Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani osmý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu, které se v sobotu konalo ve středočeském Mratíně, nepřinesl žádné velké překvapení. Mistrem se stal počtvrté za sebou kuchař Martin Pánek.

Foto: Tomáš Vašut
Článek

„Příští rok už se asi nezúčastním, štěstí nejde pokoušet pořád dokola,“ řekl krátce po vyhlášení výsledků čtyřnásobný mistr, který se živí jako veterinární technik. Recept na populární vánoční pochutinu kuchař Pánek oproti minulým ročníkům soutěže mírně změnil.

„Nechtěli jsme dělat stejný salát, recept musí mít příběh a vývoj. Letos jsme použili na salát čtyři druhy brambor. Z farmy Supíkovice jsme použili odrůdy Princess, Rafaela a Adéla. Z jiných zdrojů pak salátové brambory Annabelle,“ uvedl vítěz.

„Každý druh jsme vařili jinak. Jedny v mléce, druhé v silném vývaru z upečených kostí, třetí v bílém víně a čtvrté v osoleném roztoku vody a pšeničného piva,“ dodal. Jednotlivé druhy se navíc vařily různě dlouhou dobu, přesné časy ale Martin Pánek záměrně tají.

Seznam ingrediencí i přesný postup však tým na místě zveřejnil. Receptura kromě dvou kil brambor obsahuje například také mrkve, čtyři druhy cibulí, šalotky, kapie, křepelčí vejce, jablka či med. Seznam čítá přesně dvacet přísad, recept tak využijí spíše jen opravdu snaživí kuchaři.

„Tradiční podoba salátu, jak ho každý známe, se objevovala poměrně zřídka. Recepty vždy obsahovaly něco neobvyklého,“ prozradila ředitelka salátového mistrovství Alena Syslová. „Porota hodnotila chuť, vzhled, vůni, originalitu i celkový dojem. Proto byly stoly se soutěžními vzorky tak krásně nazdobené,“ dodává. 

Mistrovství se nakonec zúčastnilo 19 týmů, velkou část z nich tvořily juniorské. Ty měly také vlastní kategorii, ve které zvítězil tým učně Michala Hájka ze Středního odborného učiliště v Písnici.

Vítěze vybrala po postupné ochutnávce šestičlenná porota, které letos předsedala herečka Anife Vyskočilová. Každý z tříčlenných týmů měl za úkol během hodiny vytvořit šest porcí bramborového salátu, který musel obsahovat vařené brambory a majonézu, zbytek byl na fantazii soutěžících. 

Ingredience použité ve vítězném bramborovém salátu:

2 kg brambor A

2 kg brambor A 4 mrkve

2 kg brambor A 4 mrkve 1 žlutá cibule

2 kg brambor A 4 mrkve 1 žlutá cibule 1 červená cibule

2 kg brambor A 4 mrkve 1 žlutá cibule 1 červená cibule 1 bílá cibule

2 kg brambor A 4 mrkve 1 žlutá cibule 1 červená cibule 1 bílá cibule 3 šalotky

2 kg brambor A 4 mrkve 1 žlutá cibule 1 červená cibule 1 bílá cibule 3 šalotky 2 lahůdkové cibulky

2 kg brambor A 4 mrkve 1 žlutá cibule 1 červená cibule 1 bílá cibule 3 šalotky 2 lahůdkové cibulky 5 sterilovaných okurek

2 kg brambor A 4 mrkve 1 žlutá cibule 1 červená cibule 1 bílá cibule 3 šalotky 2 lahůdkové cibulky 5 sterilovaných okurek 1 červená kapie

2 kg brambor A 4 mrkve 1 žlutá cibule 1 červená cibule 1 bílá cibule 3 šalotky 2 lahůdkové cibulky 5 sterilovaných okurek 1 červená kapie 4 slepičí vejce

2 kg brambor A 4 mrkve 1 žlutá cibule 1 červená cibule 1 bílá cibule 3 šalotky 2 lahůdkové cibulky 5 sterilovaných okurek 1 červená kapie 4 slepičí vejce 8 křepelčích vajíček

2 kg brambor A 4 mrkve 1 žlutá cibule 1 červená cibule 1 bílá cibule 3 šalotky 2 lahůdkové cibulky 5 sterilovaných okurek 1 červená kapie 4 slepičí vejce 8 křepelčích vajíček 3 stonky řapíkatého celeru

2 kg brambor A 4 mrkve 1 žlutá cibule 1 červená cibule 1 bílá cibule 3 šalotky 2 lahůdkové cibulky 5 sterilovaných okurek 1 červená kapie 4 slepičí vejce 8 křepelčích vajíček 3 stonky řapíkatého celeru 2 jablka

2 kg brambor A 4 mrkve 1 žlutá cibule 1 červená cibule 1 bílá cibule 3 šalotky 2 lahůdkové cibulky 5 sterilovaných okurek 1 červená kapie 4 slepičí vejce 8 křepelčích vajíček 3 stonky řapíkatého celeru 2 jablka 5 lžic zeleného hrášku

2 kg brambor A 4 mrkve 1 žlutá cibule 1 červená cibule 1 bílá cibule 3 šalotky 2 lahůdkové cibulky 5 sterilovaných okurek 1 červená kapie 4 slepičí vejce 8 křepelčích vajíček 3 stonky řapíkatého celeru 2 jablka 5 lžic zeleného hrášku 4 lžíce majonézy

2 kg brambor A 4 mrkve 1 žlutá cibule 1 červená cibule 1 bílá cibule 3 šalotky 2 lahůdkové cibulky 5 sterilovaných okurek 1 červená kapie 4 slepičí vejce 8 křepelčích vajíček 3 stonky řapíkatého celeru 2 jablka 5 lžic zeleného hrášku 4 lžíce majonézy 4 lžíce tatarské omáčky

2 kg brambor A 4 mrkve 1 žlutá cibule 1 červená cibule 1 bílá cibule 3 šalotky 2 lahůdkové cibulky 5 sterilovaných okurek 1 červená kapie 4 slepičí vejce 8 křepelčích vajíček 3 stonky řapíkatého celeru 2 jablka 5 lžic zeleného hrášku 4 lžíce majonézy 4 lžíce tatarské omáčky 2 lžíce plnotučné hořčice

Sůl, pepř, med  

Reklama

Výběr článků

Načítám