Hlavní obsah

Klatovská Galerie U Bílého jednorožce zve na komentovanou přednášku výstavy Vladimíra Levory

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Ve čtvrtek 20. února v 17 hodin proběhne v klatovské Galerii U Bílého jednorožce komentovaná prohlídka výstavy Vladimír Levora (1920–1999), zakladatele galerie na Klenové, kterou povede kurátor Mgr. Michal Lazorčík. Výstavu připravila Galerie Klatovy / Klenová.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na snímku kurátor výstavy Mgr. Michal Lazorčík

Článek

„Umělec je znám v Plzeňském kraji jako zakladatel Okresní galerie na zámku Klenová. Jeho dílo bylo většinou vystavováno s výtvarníky Plzeňska. Poslední velkou výstavu měl ještě za svého života v roce 1991 v Galerii U Bílého jednorožce v Klatovech. Na současné výstavě je představeno jeho malířské dílo. Vystavujeme zde průřez malířovy tvorby od 40. let do konce 90. let. Převažují krajinomalby Pošumaví. Kromě olejů na plátně jsou vystaveny i velmi pěkné akvarely na papíře. Prohlédnout si dále lze portréty, hlavně rodinných příslušníků a přátel. K vidění jsou i výjevy z městského života, trhu, rušných ulic, či květinová zátiší. V závěru života v cyklu Vzpomínky zachytil Vladimír Levora výjevy z války,” informoval Mgr. Michal Lazorčík. 

„Při přípravě této výstavy jsme dlouho přemýšleli, jak ji koncipovat; jestli ji postavíme chronologicky, nebo ji uděláme podle cyklů. Nakonec jsme se rozhodli výstavu udělat podle cyklů. Protože si myslíme, že tak nejlépe a nejsrozumitelněji ukážeme divákovi témata, kterým se Levora ve své malířské tvorbě věnoval. Na výstavě je k vidění celkem 117 děl. Levorova díla jsme si zapůjčili od 36 lidí,” dodal kurátor.

Levora – zakladatel klatovské galerie

Vladimír Levora, rodák z Křížovic u Klatov, prožil dobrodružný život. Musel utéct z domova před nacisty, jako vězeň v gulagu na vlastní kůži pocítil represivní stalinský režim, aktivně se účastnil bojů na východní frontě. Toto období popsal v knize vzpomínek Ze stalinských gulagů do Československého vojska.

I zápisky z této knihy, kterou začal psát po válce, posloužily představitelům tehdejšího komunistického zřízení k jeho obvinění za kritiku stávajících poměrů u nás a kritiku „našeho velkého bratra" SSSR. Koncem padesátých let proto jeden rok strávil v nápravném zařízení ve Valdicích.

V roce 1964 se stal prvním ředitelem Okresní galerie výtvarného umění v Klatovech se sídlem na zámku Klenová, a je znám jako její zakladatel. Nejvíc je však znám v Plzeňském kraji jako malíř krajin a venkova z Pošumaví.

Galerie Klatovy / Klenová ve spolupráci s rodinnými příslušníky, sběrateli a autorovými přáteli v roce 2020, sto let od malířova narození, přinesla výstavu, představující část jeho výtvarného díla jako poctu člověku, který se zasloužil o její zrod.

Výstava Vladimír Levora bude v Galerii U Bílého jednorožce k vidění do neděle 15. března. Otevřeno: úterý – neděle 10 – 12, 13 – 17 hodin. Každou neděli je vstup do galerie zdarma. 

Reklama

Výběr článků

Načítám