Hlavní obsah

Jubilejní dvacátý ročník Tříkrálové sbírky odstartoval, koledníci vyrazili do ulic

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce dobrovolníků v kostýmech Tří králů už 1. ledna vyrazily vybírat peníze při tradiční Tříkrálové sbírce, která se letos na celostátní úrovni koná podvacáté. Akce navazuje na tradici koledování na Tři krále (6. ledna) a má charakter celonárodní sbírky, kterou pořádá Charita Česká republika.

Foto: ilustrační foto Oblastní charita Klatovy

Jubilejní dvacátý ročník Tříkrálové sbírky odstartoval, koledníci vyrazili do ulic

Článek

I na Šumavě už chodí koledníci do měst i okolních vesnic a přináší lidem dobro a požehnání.

Oblastní charita v Klatovech 

Oblastní charita v Klatovech začala s Tříkrálovou sbírkou už na Nový rok.

„Peníze, které se podaří vybrat, půjdou na projekty klatovské charity. Z celkové částky se zpět do Klatov vrátí 65 procent. V loňském roce jsme nejvíce peněz dali do Domova pokojného stáří a letos půjdou do Domova sv. Zdislavy pro matky s dětmi. Zbylá částka bude rozdělena na ostatní služby," prozradila ředitelka klatovské charity Lucie Švehlová.

Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v Česku

Tříkrálová sbírka probíhá po celé České republice a potrvá do 14. ledna. U příležitosti sbírky se pořádají též různé charitativní koncerty, tříkrálové průvody či živé betlémy a další akce, z nichž nejvýraznější byl Tříkrálový koncert, který v neděli 5. ledna přenášela živě ČT1 od 18 hodin.

Výtěžek sbírky půjde na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám lidí, a to zejména v regionech, kde sbírka probíhá. Kromě příspěvků v hotovosti do zapečetěných kasiček dobrovolníků mohou lidé darovat peníze i formou dárcovských SMS nebo je poslat na účet.

Dary od obyvatel vybírají koledníci organizovaní do skupinek ve dnech 1. - 14. ledna, přičemž jejich obvyklé uspořádání představují tři koledníci v dětském věku coby Tři králové a jejich dospělý doprovod vybavený od pořádající charity průkazem koledníka (průkaz je reakcí na skupinky falešných koledníků, kteří se na sbírce přiživovali). Skupina je vybavena zapečetěnou kasičkou s logem Charity.

Sbírka je otevřená celoročně – přispívat lze na účet 66008822/0800 variabilní symbol: 777. Jednorázově i trvale lze sbírku podpořit zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777. Další informace najdou zájemci na webu trikralovasbirka.cz.

S první sbírkou přišla Olomoucká arcidiecéze

Poprvé sbírku uspořádali v roce 2000 v olomoucké arcidiecézi, o rok později se rozšířila po celé zemi. Tehdy se vybralo necelých 32 milionů korun a od té doby výnos sbírky každoročně stoupá. V loňském roce se podařilo na pomoc potřebným shromáždit více než 122 milionů korun a za uplynulých 20 let to bylo dohromady téměř 1,5 miliardy korun.

Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v České republice. Koled se účastní kolem 40 tisíc dobrovolníků, přičemž v roce 2019 se jí zúčastnilo téměř 50 tisíc dobrovolníků.

(Zdroj: christnet.eu, trikralovasbirka.cz)

Reklama

Výběr článků

Načítám