Hlavní obsah

Inspirační výstava pro cestovatele v nádražní hale

Novinky, Vratislav Konečný

Panely s vyobrazeními opravovaných či již zrekonstruovaných památek se v hale nádraží v Praze na Smíchově objevují několik let. Putovní výstava, která u fotografií s českým a anglickým textem ukazuje, co se v poslední době podařilo zachránit. Že je to výsledek předchozí devastace a lhostejnost je jasné.

Foto: Vratislav Konečný

Hala smíchovského nádraží

Článek

Na deseti panelech se seznámíte s "velkými" památkami, jakými jsou zámky, kostely, i industriální stavby až po nepatrné kapličky, kříže a další drobnosti dotvářející českou kulturní krajinu. Desetiletí jsme byli lhostejní, nehrdí na to, co nám předkové zanechali. Pouze známá místa jako Hluboká, Kutná Hora, Karlštejn či Český Krumlov dějiny nedělají.

Právě kostely, křížové cesty, výklenkové kaple, ale i židovské památky, které jsme dokázali likvidovat se stejnou vehemencí jako nacisté, dotvářejí kulturu.

To platí i o poničených hřbitovech, podobnou neúctu bychom v okolním světě neviděli.

Na panelech uvidíte, co se daří zachránit a jaké to stojí nejen finanční ale i byrokratické úsilí. Občas e stává, že než příslušné úřady vydají vyjádření, objekt zmizí.

Uvidíte například obnovu Podhradí u Aše, kostela na Křížovém vrchu u Stodu, naprosto zdevastovanou kapličku na cestě k poutnímu místu Hájek u Prahy, zahradu ticha u doubravníku, ze zahraničí opravu předhradí u slovenského hradu Beckova...

Akce se jmenuje Má vlast cestami proměn (2019/2000)

Podobně se tu objevily opravení vily, nejhezčí nádraží, pražské památky.

Panely inspirují k návštěvě, o mnoha objektech kolemjdoucí z jejich reakcí nemají zdání.

Další informace: www.cestamipromen.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám