Hlavní obsah

Výrobci se před Vánocemi předhánějí, kdo nabídne zajímavější mobil

Novinky, bri

Už příští týden vypuknou vánoční oslavy, řada lidí tak má již dárky nakoupené. Ani to ale nebrání výrobcům chytrých telefonů v tom, aby se předháněli v tom, kdo uvede na trh zajímavější model. V minulém týdnu si tak premiéru odbyla špičková Nokia 8.3 5G a zároveň i levný telefon Realme 7i. Co obě novinky umí?

Foto: archív výrobce

Nokia 8.3 5G

Článek

Začneme tím levnějším – jde o nejnovější přírůstek do sedmé řady chytrých telefonů od společnosti Realme. Čerstvě představená novinka je navíc ze všech nabízených modelů nejlevnější, v obchodech se nabízí za 4299 Kč.

S ohledem na nabízený výkon a další výbavu není cenovka vůbec špatná, právě naopak. Patrně tou největší chloubou telefonu je obří akumulátor s kapacitou 6000 mAh. Díky tomu by měla být výdrž zhruba dvakrát delší než v případě stejně drahých konkurentů. Hledat nabíječku tak majitelé budou muset při běžném použití až třetí den.

Levný mobil od Realme dostal solidní výbavu

Mobil

Rychlé nabíjení

Potěšující je, že výrobce také nezapomněl na rychlé 18W nabíjení, což není u cenově dostupných modelů vůbec obvyklé.

Displej nabízí úhlopříčku 6,5 palce a rozlišení HD+, táhne se napříč celou čelní stranou. Jemnější Full HD obrazovky jsou však výsadou až dražších modelů. V kapkovitém výřezu v horní části displeje se ukrývá přední fotoaparát s rozlišením 8 megapixelů.

Foto: archív výrobce

Realme 7i

Na zadní straně jsou pak fotoaparáty hned tři. Kromě hlavního 48Mpx senzoru zde nalezneme ještě 8MPx širokoúhlý objektiv a dvoumegapixelový makro fotoaparát. Na zadní straně se nachází také čtečka otisků prstů.

Telefon pohání procesor MediaTek Helio G85, jehož osm jader nabízí výkon až 2 GHz. Přístroj se nabízí v konfiguraci se 4GB operační pamětí a 64GB úložištěm, nechybí ani slot pro paměťové karty či druhou SIM kartu.

Foto: archív výrobce

Realme 7i

Pro náročné

Druhou novinkou, která si odbyla prodejní premiéru minulý týden, je Nokia 8.3 5G. Ta však již cílí na náročnější uživatele, čemuž odpovídá také cenovka 14 990 Kč. Základem je 6,81palcová obrazovka s rozlišením Full HD+. Vyzdvihnout si zaslouží také technologie PureDisplay, která se stará o co nejlepší barevné podání.

Mezi přednosti tohoto modelu patří také čtyři fotoaparáty na zadní straně, ke kterým dodala optiku známá společnost Zeiss. Hlavní fotoaparát se pyšní rozlišením 64 MPx a pokročilým nočním režimem. Druhý objektiv s rozlišením 12MPx a ultra širokoúhlým záběrem se hodí pro panoramatické fotky. Sestavu objektivů dále doplňuje 2MPx fotoaparát starající se o hloubku ostrosti a 2MPx makro snímač.

Fanoušci museli čekat měsíce, telefon agenta 007 ale nakonec Vánoce stihl

Vánoce

Fotoaparáty samozřejmě zvládnou natáčet i videa, a to i se snímkováním 24 fps, které se používá ve filmovém odvětví. Pro zachycení 360° zvuku disponuje telefon technologií OZO audio.

O svižné pracovní tempo se stará čipset Qualcomm Snapdragon 765G společně s 8 GB operační paměti a 128GB úložištěm. Výkon by měl být tedy dostatečný i pro hraní her. Jak již samotný název napovídá, Nokia 8.3 5G si rozumí s mobilními sítěmi páté generace, které se postupně rozšiřují také v Česku.

Kapacita baterie činí 4500 mAh. I když je to méně než v případě modelu od Realme, výrobce slibuje díky funkci Adaptive Battery až dvoudenní výdrž na jedno nabití.

Foto: archív výrobce

Nokia 8.3 5G

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší iPhony už Vánoce nestihnou

Nové iPhony 12 Pro a 12 Pro Max se vyprodaly prakticky okamžitě, jak se v listopadu začaly prodávat. A už na konci minulého měsíce bylo nejisté doručení...

Výběr článků

Načítám