Hlavní obsah

Chystá se konec? Galaxy Note20 může být posledním mobilem svého druhu

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Samsung podobně jako někteří další výrobci nabízí několik posledních let dvě řady vrcholných smartphonů. To se ale má ale podle neoficiálních informací již v příštím roce změnit. Novinka zvaná Galaxy Note20 tak bude patrně posledním telefonem svého druhu.

Smartphony řady Galaxy Note20 naživoVideo: Novinky

 
Článek

Upozornila na to agentura Reuters, která se odvolává na tři na sobě nezávislé zdroje, jejichž identitu však nezveřejnila. Tento krok má údajně souviset s prudkým propadem poptávky po nejdražších chytrých telefonech – to se pochopitelně netýká pouze jihokorejského elektronického gigantu, ale také dalších výrobců.

Samsung nicméně vrcholné řady nabízí hned dvě – Galaxy Note a Galaxy S. Obě přitom představovaly to nejlepší z dílny Samsungu několik posledních let.

Ohebné displeje a špičkový výkon. Co umí nejlepší smartphony na trhu

Testy

Modely řady S se představovaly vždy na jaře a byly to špičkové přístroje pro nejnáročnější uživatele. Telefony z řady Galaxy Note pak měly premiéru v srpnu a kromě extrémně výkonného hardwaru lákaly také na citelně větší obrazovky.

Právě to ale představuje podle všeho největší problém. V poslední době se totiž dotykové plochy u smartphonů neustále zvětšují, a tím logicky klesá počet rozdílů mezi řadou Galaxy S a Galaxy Note. Například u aktuálně nabízených dvacítek tak největší rozdíl představuje integrace dotykového pera, kterou se chlubí model Galaxy Note20.

Smartphony řady Samsung Galaxy S20 naživoVideo: Novinky

Bloger Evan Blass, který stojí za twitterovým účtem @evleaks a který často přináší zákulisní informace z mobilního trhu, avizoval již loni, že se v jihokorejském podniku vedou bouřlivé diskuse o tom, zda politiku firmy nezměnit a nenabízet pouze jednu špičkovou řadu telefonů.

Pokud se to skutečně stane, v příštím roce se dočkáme pouze Galaxy S21, který bude vybaven dotykovým perem S Pen. Lze předpokládat, že chystaný smartphone bude stejně jako u letošních modelů nabízen v různých velikostech.

Co umějí telefony z řady Galaxy Note20?

Řadu Galaxy Note20 tvoří v současnosti také dva různé modely. Základ nabídky tvoří menší Galaxy Note20, to nejlepší na trhu má pak představovat model Galaxy Note20 Ultra.

První zmiňovaný má 6,7palcový displej s rozlišením 2400 x 1080 obrazových bodů, druhý pak 6,9palcovou dotykovou plochu s 3088 x 1440 pixely. Větší bratříček mimochodem nabídne rychlou obnovovací frekvenci 120 Hz, což ocení především hráči.

Foto: Novinky

Galaxy Note20

Vysoký výkon i pro hráče

V obou případech se v útrobách zařízení ukrývá speciální stylus S Pen, jehož nová verze se dočkala řady vylepšení. Díky větší přesnosti a rychlosti to v praxi působí, jako když píšete opravdovým perem na papír. V režimu Anywhere můžete dotykové pero využít k pohodlnému ovládání přístroje, například k návratu na hlavní obrazovku stačí jediné klepnutí.

Vysoké pracovní tempo obou telefonů určuje osmijádrový procesor taktovaný až na 2,7 GHz, který má k dispozici 8 GB operační paměti, respektive až 12 GB v případě modelu Ultra. Kapacita úložného prostoru je podle modelu 256 nebo 512 GB.

Foto: Novinky

Galaxy Note20

Výrobce se netají tím, že s novinkami cílí nejen na náročné uživatele, ale také na hráče. Oba telefony tak budou podporovat cloudovou platformu xCloud od Microsoftu, a to v rámci předplatného Xbox Game Pass Ultimate.

Od 15. září si případní zájemci budou moci zahrát na telefonu více než stovku oblíbených her původně určených pro Xbox. Patří k nim hity jako Minecraft Dungeons či Gears 5.

Fotografická výbava je rozdílná

Není pochyb o tom, že budoucnost patří mobilním sítím páté generace, právě proto novinky 5G podporují. Vedle toho nechybí ani podpora moderního standardu WiFi 6.

Akumulátor u většího modelu nabízí kapacitu 4500 mAh, u menšího pak 4300 mAh. Telefony navíc podporují systém rychlého dobíjení – za pouhou půlhodinu se baterie nabijí na 50 procent maximální kapacity.

Foto: Novinky

Galaxy Note20

Oba telefony nabízejí na čelní straně 10megapixelovou kameru, vzadu je však sestava fotoaparátů jiná. Note20 nabízí hlavní 12Mpx F1.8 OIS, teleobjektiv 64Mpx F2.0 3x bezztrátový zoom a ultraširokoúhlý 12Mpx F2.2 120°.

Proti tomu Note20 Ultra se chlubí touto sestavou – hlavní 108Mpx F1.8 OIS, teleobjektiv 12Mpx F3.0 5x optický zoom a ultraširokoúhlý 12Mpx F2.2 120°.

Galaxy Note20 stojí v obchodech 25 999 Kč, větší a vybavenější verze Galaxy Note20 ultra 5G pak vyjde o deset tisíc dráž, tedy na 35 999 Kč.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám