Hlavní obsah

Tři alternativy rybí polévky na štědrovečerní stůl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční staročeská polévka, jak se rybí variantě často přezdívá, se na štědrovečerním menu objevuje už více než sto let. Vaří se tradičně z kapra. Ne každému ale tato polévka chutná, a proto v řadě rodin sází na jiné alternativy. Podívejte se s námi na tři nejoblíbenější z nich.

Foto: kamprobio.cz

Hrachovka se slaninou a krutony

Článek

Výtečná hrachovka se slaninou a krutony

INGREDIENCE
asi 200 g hrachu
asi 100 g slaniny
4 stroužky česneku
1 ks cibule
4 lžíce sádla
1 l bio vývaru
hrst majoránky
sůl, pepř
pečivo na krutony

POSTUP: 

  1. Hrách opláchněte a namočte ve studené vodě na několik hodin – ideálně den dopředu.
  2. Cibuli čistěte a nakrájejte na kostky, slaninu také.
  3. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  4. Rozpalte hrnec se sádlem a smažte nejprve slaninu, po chvilce přidejte cibuli.
  5. Později vložte česnek.
  6. Asi po dvou minutách přidejte hrách a zalijte vývarem.
  7. Vařte tak dlouho, dokud nezměkne. Následně polévku rozmixujte.
  8. Dochuťte, solí, pepřem a majoránkou.
  9. Pečivo nakrájejte na kostičky a na suché pánvi smažte dozlatova. Pokud byste chtěli být opravdu kreativní, můžete z pečiva namísto kostiček vykrojit třeba hvězdičky.

Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové

Vánoce

Houbová polévka, která zkrášlí vánoční tabuli

Foto: myjsmebio.cz

Houbová polévka

INGREDIENCE
200 g bramborhladká mouka
dvě hrsti sušených hub smetana
1 ks petrželeasi 1,5 l vody
1 ks cibule kmín
čtvrtka celerusůl
máslo

POSTUP:

  1. Začněte s přípravou vývaru. Nejprve si očistěte a najemno nakrájejte zeleninu.
  2. Houby poduste na másle se špetkou kmínu. K nim přidejte zeleninu, kterou také krátce orestujte a celou směs zalijte vodou.
  3. Ze zbylého másla si vytvořte jíšku.
  4. Na menším plameni v malém hrnci rozehřejte máslo, postupně přidávejte mouku.
  5. Doporučujeme ji udělat tak hustou, jak hustou chcete polévku.
  6. K jíšce nakonec přidejte smetanu a vše promíchejte, dokud se suroviny nespojí a hmota nezhoustne.
  7. Poté přidejte k vývaru a vše znovu důkladně zamíchejte, aby se ingredience spojily.
  8. Na závěr dochuťte.

Kapr na štědrovečerním stole – nejlepší recepty na klasiku i novou inspiraci

Vánoce

Zelňačka

Foto: bio-zelenina.cz

Zelňačka

INGREDIENCE
asi 350-400 g bio kysaného zelí
250 g bio brambor
100 g másla v bio kvalitě
120 g hladké mouky
1 ks bio cibule, větší
400 g klobásy dle preferencí
asi 250 ml bio mléka
100 g bio zakysané smetany
sůl, kmín a pepř v bio kvalitě na dochucení

POSTUP:

  1. Začněte s přípravou zelí, které nejprve sceďte a nakrájejte na středně velké kusy.
  2. Poté ho dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka.
  3. Mezitím si připravte brambory, které nakrájejte na drobné kostičky.
  4. Ty vložte do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a vařte asi čtvrt hodiny také doměkka.
  5. Zatímco se budou vařit, připravte světlou jíšku.
  6. Tu lehce vmíchejte do zelí a společně ještě povařte.
  7. Ke směsi následně vložte vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy, a nakonec vše zalijte mlékem a znovu povařte.
  8. Na závěr dochuťte.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Reklama

Výběr článků

Načítám